Update cao-onderhandelingen Allnex: nog geen resultaat

Afgelopen donderdag hebben we de hele dag onderhandeld met de directie van Allnex. Ons doel was om er gedurende die dag uit te komen zodat we een onderhandelingsresultaat konden presenteren aan jullie. Dat is helaas niet gelukt, en dat is teleurstellend.

Het aanbod dat de directie uiteindelijk heeft gedaan ligt te ver verwijderd van waar de FNV en het CNV om hebben gevraagd in deze voor iedereen dure tijden. We willen jullie natuurlijk wel informeren over de uiteindelijke stand van zaken. De belangrijkste zaken noemen we hieronder.

Wij hebben gevraagd om

  • Compensatie voor de inflatie voor alle werknemers van Allnex, met als jaarlijks meetmoment 1 juli. Voor 2022 zou dat dus 8% zijn. De gevraagde €100,- extra loonsverhoging hebben we uiteindelijk laten vallen.
  • Een verruiming van de RVU-regeling van 2 naar 3 jaar.
  • Loonaanvulling tot 100% in plaats van 70% bij ouderschaps/partnerverlof.
  • Een verhoging van de overwerktoeslag met 15% om de hoeveelheid overwerk terug te dringen.
  • Een éénjarige cao. Een 2-jarige cao is bespreekbaar, mits deze voldoende omvat.

Allnex wilde uiteindelijk alleen het volgende aanbieden

Een 2-jarige cao met een loonsverhoging van 3.3% per jaar, ingaand op 1 juli 2022 en 1 juli 2023. Daarnaast een éénmalige vergoeding van €400,- bruto, uit te betalen een maand na afsluiten cao.

We hadden wel overeenstemming over

  • Een stapsgewijze verhoging van de reiskosten. Per datum akkoord van de cao zou deze naar 19 cent per kilometer, per 1 januari 2023 naar 21 cent per kilometer, en per 1 januari 2024 naar 23 cent per kilometer verhoogd worden.
  • Allnex heeft bevestigd dat de consignatievergoeding pensioengevend is. De EHBO- en BHV-vergoedingen worden verhoogd met de normale cao-verhogingen.
  • De betaling van de premie voor de WGA door Allnex wordt voortgezet. Evenals de fiscaal gunstige verrekening van de vakbondscontributie en de AWVN-bijdrage.
  • Allnex biedt alle medewerkers die dat willen minimaal een werkdag per jaar de ruimte voor een gezamenlijke inzet voor een maatschappelijk doel. De invulling zal met de OR worden besproken, het dient collectief ingezet te worden.

Hoe nu verder?

Zoals gezegd vinden we het teleurstellend dat we er niet uitgekomen zijn. De directie van Allnex is van mening dat de economische situatie en de prognose voor 2023 op de site Bergen op Zoom dusdanig is verslechterd dat zij de door ons gevraagde verbeteringen voor het personeel niet kunnen betalen. Wij vinden het laatste aanbod van Allnex echter volstrekt onvoldoende. Wij willen ons natuurlijk blijven inzetten voor flinke verbeteringen voor jullie in deze lastige tijden. We hebben een nieuwe afspraak met FNV, CNV en de directie van Allnex op 11 oktober met als doel om dan wel een onderhandelingsresultaat te bereiken.

Vragen of opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen kun je terecht bij Ali Gunduz (FNV), Hubert Koetsveld (CNV) en Peter Vlaming (na 5 oktober) en de kaderleden van de onderhandelingsdelegatie.

Je kunt ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen.
Ontvang je deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/caos. Op de cao-pagina kun je op alfabetische volgorde de cao zoeken en onderaan staan alle nieuwsbrieven. 

Hubert Koetsveld, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2886 6579/ E h.koetsveld@cnvvakmensen.nl