Uitwerking cao Hoveniers van start

In mei van dit jaar hebben we onder invloed van corona een onderhandelingsresultaat gesloten voor de cao Hoveniers dat door de leden in goedgekeurd. Drie afspraken uit deze cao moeten verder worden uitgewerkt: loon, zware beroepen en onwerkbaar weer. De gesprekken starten begin september.

“Optimale loonruimte”
Omdat werkgevers door corona onzeker waren over de gevolgen daarvan voor de branche, wilden ze in het voorjaar geen afspraken maken over loon. Normaal gesproken sluiten we dan geen cao. Echter de cao liep 1 juli 2020 af en in verband verbindend verklaren voor de hele hoveniersbranche hadden we er belang bij dat er per 1 juli wel een nieuwe cao lag. Die hebben we dus afgesproken, maar daarin staat wel in dat we in september op zoek gaan naar de voor beide partijen optimale loonruimte. Dit gaan we dus doen en we gaan ervan uit dat we ondanks corona gezien de situatie in de branche alsnog een loonafspraak met werkgevers kunnen maken.

Zware beroepen
Het landelijke pensioenakkoord biedt de mogelijkheid om regelingen te treffen voor zware beroepen waardoor eerder kan worden gestopt met werken. Zo kan een werkgever 3 jaar voor de AOW datum een werknemer boetevrij ruim 20.000 euro per jaar verstrekken als de werknemer stopt met werken (de werkgever moet het natuurlijk wel betalen). Daarnaast is de mogelijkheid voor werknemers verruimd om tijd te sparen om vooraf aan je pensioen op te nemen. Cao-partijen willen niet wachten tot aan de cao-onderhandelingen voorjaar 2021 en gaan nu alvast aan de slag met de voorbereidende studie.

Onwerkbaar weer
De overheid heeft een nieuwe regeling voor onwerkbaar weer ingesteld waarvoor werkgevers en werknemers per sector de criteria moeten bepalen en opnemen in de cao. Voor de Hovenierssector geldt tevens samenhang met de bestaande regelingen in het Jaarurenmodel (JUM). De werkgroep heeft de opdracht om criteria als “werken in hitte” mee te nemen in de uitwerking. Tevens moet invulling worden gegeven aan de samenloop met het Jaarurenmodel.

Samen met kaderleden
Deze zaken worden in september uitgewerkt. CNV Vakmensen doet dit samen met een aantal actieve CNV-leden die bij deze gesprekken aanwezig zijn. Natuurlijk houden we je van de voortgang op de hoogte. Mocht je ook actief willen meedenken als CNV-lid, dan kun je ons dat laten weten. We kunnen altijd hulp en versterking gebruiken.

Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/hoveniers .