Uitslag APMT-Referendum Ouderenbeleid en Updates

Op maandag 9 september 2024 hebben wij twee ledenvergaderingen gehouden over het ouderenbeleid bij APMT MVII. Tijdens deze ledenvergaderingen hebben wij het voorstel van APMT MVII om het huidige ouderenbeleid te verlengen, toegelicht. Vervolgens hebben jullie digitaal kunnen stemmen over de twee opties die voorlagen. Wij informeren jullie graag over de uitslag en enkele andere belangrijke punten.

Referendum Ouderenbeleid

Tijdens de ledenbijeenkomst van 9 september hebben wij de leden twee opties voorgelegd en toegelicht. De opties waren:

  1. Optie 1: de werkgever is bereid het ouderenbeleid ongewijzigd te verlengen, in lijn met de looptijd van de nieuwe cao. Als we bijvoorbeeld een cao van 2 jaar afspreken, wordt het huidige ouderenbeleid verlengd tot 31 december 2028. Na de cao-onderhandelingen wordt verder gesproken over een structurele, duurzame oplossing voor het ouderenbeleid.
  2. Optie 2: eerst willen we een duurzaam ouderenbeleid voor onbepaalde tijd afspreken, voordat we aan de cao-onderhandelingen beginnen. Het gevolg van deze optie is dat het afsluiten van een nieuwe cao mogelijk langer gaat duren.

Uitslag
De meerderheid van de leden heeft voor Optie 2 gekozen. Dit betekent dat we eerst een structureel ouderenbeleid willen vaststellen, voordat de cao-onderhandelingen worden opgestart. Wij zullen deze uitslag met APMT MVII delen en erop toezien dat we snel aan de slag gaan om tot een duurzaam ouderenbeleid voor onbepaalde tijd te komen, zodat we daarna ook kunnen beginnen met het onderhandelen over een nieuwe cao en overige arbeidsvoorwaarden.

Updates uit het overleg van 16 september 2024

Naast het referendum zijn er tijdens ons periodiek overleg nog een aantal belangrijke punten besproken. Hieronder een overzicht van de besproken punten:

  • Planning roosters en vakantie ouderenbeleid
    Tijdens de ledenbijeenkomsten kregen de vakbonden van de leden terug dat het plannen van de roosters en vakantiedagen voor de werknemers die deelnemen aan het ouderenbeleid, niet goed op elkaar aansloten. APMT MVII begrijpt deze zorgen. Daarom hebben we afgesproken dat er een werkgroep komt met kaderleden en de planning, die als taak heeft de planning van de roosters te verbeteren. Uiteraard zullen wij jullie blijven informeren over de uitkomsten van deze werkgroep.
  • Ziekteverlof (Artikelen 45 & 46 cao)
    Vanaf 1 september 2024 komen verlofdagen bij ziekte niet meer te vervallen. Dit geldt zowel voor medewerkers die deze dagen inzetten voor het ouderenbeleid als voor medewerkers die dit niet doen.
  • Twee keer draaien in de nacht
    APMT MVII geeft aan dat de werkdruk niet is verhoogd door de invoering van het ouderenbeleid. Door de inzet van BBL'ers en het inhuren van dektaken blijven de (draai)taken goed verdeeld. Volgens APMT MVII hoeft er door de invoering van het ouderenbeleid niet vaker twee keer een taak te worden gedraaid in de nacht. Wij begrijpen echter van de leden dat dit wel het geval is. Daarom vragen wij jullie om bij te houden hoe vaak dit voorkomt en deze gegevens met ons te delen.
  • Schaftvenster nachtdienst
    Leidinggevenden zijn geïnformeerd dat het niet de bedoeling is om in drie blokken te schaften tijdens de nachtdienst. Schaften kan alleen binnen het afgesproken venster van 03.15 - 03.45 uur.
  • Schoongrootouders
    Bij het overlijden van de grootouders van je partner krijg je recht op één dag bijzonder verlof om de uitvaart bij te wonen. Dit wordt opgenomen in de nieuwe cao per 1 januari 2025.

Openstaande onderwerpen

Enkele punten blijven nog in discussie:

  • Functie RCO
    We blijven duidelijke afspraken vragen over kernfuncties en taken. Dit onderwerp wordt vervolgd. Dit is een belangrijk punt waar we nog niet over uitgesproken zijn.
  • Werkgarantie huidige medewerkers
    Vakbonden hebben APMT MVII gevraagd om een werkgarantie voor de functies TA, RO, CO en RCO af te geven in verband met mogelijke toekomstige reorganisaties. APMT MVII ziet een werkgarantie echter niet als wenselijk, maar geeft aan verder te willen praten met de vakbonden om tot afspraken te komen die de huidige medewerkers meer zekerheid voor de toekomst kunnen geven. Ook over dit onderwerp wordt dus nog verder overleg gevoerd.
  • Sanctiebeleid
    Vakbonden hebben gevraagd om een onafhankelijke toetsing bij het opleggen van sancties, omdat dit nu vaak wordt beoordeeld door leidinggevenden zelf. APMT MVII bekijkt of de huidige systematiek moet worden aangepast en wil hierover verder in overleg met de vakbonden. 

    Wij houden jullie op de hoogte van de voortgang op deze onderwerpen. Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op via h.chikhi@cnv.nl
    Volg ons ook op de website, waar je alle nieuwsbrieven aantreft:  Cao APM Terminals Maasvlakte II B.V. - Havens | CNV

Mede namens de kaderleden CNV en FNV Havens,
Hanane Chikhi, vakbondsbestuurder CNV: h.chikhi@cnv.nl