Tussen-cao Uitzendkrachten. Stem nu! Voor onze Poolse leden, zie de bijlage. Przejsciowy zbiorowy uklad pracy dla pracowników tymczasowych. Glosuj teraz. Informacje dla naszych polskich czlonków znajdziesz w zalaczniku.

Sinds maart 2023 is CNV, samen met de andere vakbonden, in gesprek geweest met werkgevers ABU en NBBU over een nieuwe cao 2024 in de uitzendbranche. Omdat we al langere tijd in gesprek waren zonder tot een akkoord te komen is de huidige cao per 1 januari j.l. van rechtswege met een jaar verlengd. We zijn echter blijven overleggen met de werkgevers. Nu is er na heel veel gedoe eindelijk een onderhandelingsresultaat bereikt voor 2024. Dit resultaat is eigenlijk een tussentijdse wijziging van de doorlopende cao. Het betreft een cao tot het eind van dit jaar. In het resultaat staan, eindelijk, concrete en belangrijke afspraken over huisvesting voor arbeidsmigranten/internationale werknemers. Daarnaast verduidelijkt het eerdere afspraken die alle uitzendkrachten ten goede komen. CNV ziet dit resultaat als noodzakelijke tussenstap om op korte termijn volledig gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten te realiseren. We leggen het resultaat daarom positief aan je voor. Je mag nu stemmen over dit resultaat!

Proces onderhandelingen
CNV en andere vakbonden zijn zeer lang bezig geweest om tot een nieuwe cao te komen. Ondanks dat we zeer vaak afspraken hebben gehad (in verschillende samenstellingen) is het onderhandelen met werkgevers erg moeizaam verlopen. CNV wil graag zo snel mogelijk tot afspraken en invoering komen van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden zoals is afgesproken in het SER MLT advies. Werkgevers vinden dat uitzenden uit de markt wordt gedrukt door (bedrijven die bemiddelen in) schijnzelfstandigen. Zij vinden hun kosten oplopen en hun inkomsten verminderen. Het heeft langere tijd geduurd voordat werkgevers stappen voorwaarts wilden maken.

Inhoud afspraken voor deze tussentijdse wijziging van de cao
Toch hebben we uiteindelijk belangrijke afspraken kunnen maken. Een groot deel van de uitzendkrachten is als arbeidsmigrant/internationale medewerker in Nederland actief. Deze uitzendkrachten hebben vaak een kwetsbare positie omdat werk en huisvesting aan elkaar gekoppeld zijn en loon en huisvestingskosten vaak met elkaar verrekend worden. Wij denken dat we door de invoering van een goed controleerbaar Prijs Kwaliteits Systeem (PKS) per 1 januari 2025 misstanden flink kunnen terugdringen. Er wordt nu een harde grens gesteld aan hetgeen uitzendwerkgevers bij de uitzendkrachten maximaal in rekening kunnen brengen voor huisvesting. Daarnaast komt er meer financiële bescherming voor uitzendkrachten waarvan de huur wordt ingehouden via de loonstrook. Met beide afspraken zijn wij als CNV zeer content.

Nadere toelichting afspraken over huisvesting door of via de werkgever met inhoudingen op het loon voor de arbeidsmigranten/internationale werknemers.
Er komt met ingang van week 1 2025 een Prijs Kwaliteit Systeem (PKS) voor de aangeboden huisvesting. Concreet betekend dit dat alle huisvesting die aangeboden wordt een aantal punten krijgt op basis van het PKS systeem. Deze punten leveren een maximale prijs voor de huisvesting op. Dit systeem is voor ons controleerbaar. Mocht je teveel huur betalen, na 1-1-25, dan kunnen wij dat voor jullie terugvorderen.

Daarnaast kan er geen negatieve Rekening Courant (RC) meer ontstaan over 4 weekse periodes. Op dit moment, als je minder uren werkt of geen toeslagen hebt, kunnen de werkgever de niet in te houden huisvestingskosten in de RC zetten. Als je dan later meer uren werkt of meer toeslagen hebt kunnen ze de huurkosten later in rekening brengen. Ook kunnen ze deze “opgespaarde” huurkosten bij de eindafrekening verrekenen. Vanaf week 1, effectief dus vanaf week 5 (na P/1 2025) kan er geen negatieve RC meer ontstaan vanwege de huisvestingskosten. Mocht er een negatief RC bedrag zijn aan het einde van een 4 weken periode dan moet de werkgever die kwijtschelden. Dit is alleen anders als je zelf, aantoonbaar, bijvoorbeeld onbetaald verlof hebt genomen. Wij in de herfst uitvoerig terug op deze regeling. Voor nu, het PKS systeem en de compensatie van een eventuele negatieve RC is een grote stap voorwaarts voor arbeidsmigranten/internationale werknemers.

Er zijn ook nog andere afspraken gemaakt. Elke uitzendkracht heeft, als je niet zelf het contract beëindigd, recht op een Transitievergoeding. Als je dit niet hebt gekregen kan je het bedrag door deze cao afspraak nu langere tijd terugvorderen. De wettelijke termijn van 3 maanden is opgerekt naar een termijn van 12 maanden. Hierdoor kun jij, of wij namens jou, de transitievergoeding langer claimen. Misbruik door uitzendbureaus hiervan komt nogal eens voor dus schakel het CNV in om het recht op en de hoogte van de transitievergoeding te laten controleren!
Ook hebben we als vakbonden en werkgevers de intentie om (als andere partijen meewerken) uitzendkrachten zo snel mogelijk toegang te geven tot de zwaar werk regeling (RVU) in de bouw. Hiervoor is nog wel wat regelwerk noodzakelijk maar de afspraak tussen partijen is er.

Daarnaast staat op papier dat alle essentiële arbeidsvoorwaarden bij inleners begin 2025 ook voor uitzendkrachten moeten gelden. Dit gaat tot een verbetering van de inlenersbeloning leiden. Dit moet echter nog nader uitgewerkt worden. We gaan daarom gelijk verder met het cao overleg en verwachten in juni/ juli hier een akkoord over te hebben. Dus voor de volgende cao, de cao voor 2025.

Stemadvies en -link
Elk cao resultaat in de uitzendbranche is moeizaam tot stand gekomen. Ook voor deze geldt dat. Toch zijn we als onderhandelaars positief. De huisvesting van arbeidsmigranten/internationale werknemers was altijd al een hot item waarvan we nu denken een heel goede regeling te hebben afgesproken. Andere afspraken over pensioen, Transitievergoeding en de intentie voor RVU deelname in de bouw zijn kleine stapjes in de goede richting. Al met al denken we daarmee voldoende te hebben binnengehaald om aan jou een positief stemadvies te kunnen geven. Vanzelfsprekend is het voor ons het belangrijkste dat we daadwerkelijk gelijkwaardigheid realiseren voor uitzendkrachten. In de tekst van dit resultaat staat dat nogmaals nadrukkelijk uitgeschreven. Zie bijlage We gaan hiermee zo snel mogelijk aan de slag!

Stemmen alsjeblieft!
Je stem uitbrengen kan door te klikken op onderstaande link. Je komt dan in een enquête scherm. Invullen kost niet meer dan een minuut.
https://q.crowdtech.com/0gWIlBb7NUmfF0ASZiQI7g

Vragen en/of opmerkingen?
Je kunt hiervoor terecht bij de vakbondsonderhandelaars van het CNV. Henry Stroek (06-22452195; h.stroek@cnv.nl) en ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnv.nl
06-13204112

Downloads