Transitieplan pensioenregeling Uitzendbranche gereed

Half november 2023 hebben we de nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten via een nieuwsbrief aan je uitgelegd en mocht je hierover stemmen. De uitkomst onder CNV leden en andere vakbonden was unaniem positief. De regeling wordt fors beter. De afspraken die toen gemaakt zijn, zijn verwerkt in een zogenaamd transitieplan. Dit plan is belangrijk omdat daar alle nieuwe afspraken en nieuwe wettelijke regels in zijn vastgelegd. In de bijlage bij deze nieuwsbrief ontvang je dit document. Laat het mij weten als je hierover vragen of onduidelijkheden hebt.
Als uitzendkracht bouw je pensioen op bij Stipp (Homepage - Home - StiPP (stippensioen.nl). Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Het is zogenaamd uitgesteld salaris. Sinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) van toepassing. Doordat er nieuwe wettelijke regels zijn moeten pensioenregelingen aangepast worden. Ook die van Stipp. Vakbonden en werkgevers hebben er nu niet alleen gekozen om per wettelijke veranderingen toe te passen maar ook inhoudelijk een verbeterslag door te voeren. Dit betekent o.a. dat de basis- en de plusregeling verdwijnen en er een nieuwe betere regeling voor in de plaats komt.

Wat waren de afspraken ook alweer?
- De totale pensioenpremie wordt 23,4% van de pensioengrondslag (dat is je bruto pensioeninkomen minus de franchise), nu is dat 8% basis- en 12% plusregeling; de werkgevers betalen hiervan 15,9% en jij 7,5%. Nu betaal je niets voor de basisregeling en 4% voor de plusregeling;
- Tenminste 20% van de pensioenpremie wordt besteed aan Ouderdomspensioen;
- Van de overige 3,4% wordt een nabestaandenpensioen en een premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid (moeten nog uitgewerkt worden) en de uitvoeringskosten betaald;
- Beoogde ingangsdatum is 1 januari 2026. Die tijd is helaas nodig om het in- en uit te voeren. Dit is een forse verandering/ verbetering van de pensioenregeling en het kost veel tijd om alle administratie op orde te krijgen. Het gaat om meer dan 1 miljoen werknemers die uitzendkracht zijn (geweest).
In de bijlage (nogmaals) de uitleg met rekenvoorbeelden uit de vorige nieuwsbrief.

Transitieplan
In het Transitieplan staan de afspraken over c.q. spelregels bij zowel de wettelijke - als de inhoudelijke veranderingen. Hoofdstukken die aan bod komen zijn de uitleg en inhoud van de nieuwe pensioenregeling, de manier van overgang van het ene naar het andere stelsel, waaronder het zogenaamde invaren van het fondsvermogen. Daarnaast zijn ook voorrang- en compensatieregels uitgewerkt en vastgelegd. Ook de effecten die dat heeft voor (het vermogen van) het pensioenfonds en de argumentatie waarom partijen vinden dat deze overgang voor alle betrokkenen evenwichtig is, staat in het Transitieplan. In de bijlage vind je het document waarin dit alles vastligt. Het is ingewikkelde materie. Op de laatste pagina vind je een begrippenlijst. Maar je kunt ook op de webpagina van Stipp een verkorte uitleg van het Transitieplan vinden. Zie: Nieuwe pensioenregeling - Werknemer - StiPP (stippensioen.nl)

Krijg je al pensioen bij Stipp of ben je geen uitzendkracht meer maar heb je nog financiële aanspraken?
De afspraken uit het Transitieplan gelden ook voor gewezen deelnemers, pensioengerechtigden of gewezen partners. Ook zij hebben recht op inspraak over de manier waarop deze transitie vorm krijgt en de afspraken die hierover zijn gemaakt. Voor CNV is het lastig om deze belanghebbenden goed te registreren in het ledenbestand. Dus mocht je tot deze doelgroep behoren en opmerkingen en/of vragen hebben over het Transitieplan neem dan vooral contact met mij op.

Cao 2025
We zijn ook alweer enige tijd in overleg met werkgevers om te komen tot een nieuwe uitzend cao per januari 2025. Helaas liggen onze opvattingen over wat gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden zijn nog steeds ver uit elkaar. In september en oktober staat een nieuwe reeks overleggen gepland. We hopen voor november een nieuwe cao te hebben.

Vragen en/ of opmerkingen?
Tot half augustus ben ik goed te bereiken voor al je vragen en/ of opmerkingen via onderstaande contactgegevens. Ik wens je een fijne zomer toe.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnv.nl
06-13204112

Downloads