Stopzetten fiscaal vriendelijke verrekening vakbondscontributie

Wij hebben van enkele van onze leden begrepen dat RGF Staffing niet langer de mogelijkheid biedt om de vakbondscontributie fiscaal vriendelijk te laten verrekenen.

Verrekenen van de contributie

Tot kort geleden was het binnen RGF Staffing mogelijk om de jaarcontributie van de vakbond op een fiscaal vriendelijke manier met je salaris te verrekenen. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van de werkkostenregeling (WKR). Eenmaal per jaar dien je het overzicht van de door jou betaalde contributie in en de werkgever zorgt ervoor dat dit in mindering wordt gebracht op het salaris in een bepaalde maand. Het salaris wordt hierdoor verlaagd en het eenmalige belastingvoordeel dat hierdoor ontstaat is een tegemoetkoming in de kosten die je hebt betaald. 

RGF Staffing stopt met het verrekenen

Wij kregen de afgelopen tijd een aantal meldingen van leden die na het stellen van vragen hierover te horen hebben gekregen dat RGF Staffing deze fiscale verrekening niet langer wenst te faciliteren. Dit ondanks het feit dat het verrekenen van de contributie de werkgever in feite niets extra kost. Let op: we doelen dan ook werknemers in dienst van RGF Staffing, niet zijnde uitzendkrachten. Voor uitzendkrachten is dit namelijk geregeld in de cao voor Uitzendkrachten. 

Er is geen wet of regelgeving die de werkgever verplicht om de omschreven regeling te faciliteren. Wel is het in de meeste Nederlandse ondernemingen gebruikelijk dat deze mogelijkheid wordt geboden. We vinden het daarom enorm teleurstellend dat de werkgever hier, zonder vooraankondiging, mee is gestopt.

Voor mensen die al lid waren van de vakbond bij het aflopen van de laatste cao voor vaste medewerkers van uitzendondernemingen is sprake van een recht op de verrekening. In de oude cao, die in 2012 afliep, was namelijk een bepaling over het fiscaal vriendelijk verrekenen opgenomen. Een dergelijke bepaling kent nawerking waardoor je hier nog beroep op kunt doen. Mocht dit op jou van toepassing zijn en je wenst deze mogelijkheid te onderzoeken dan kun je contact met mij opnemen.

We hebben de werkgever hier uiteraard ook per brief op gewezen en hen gevraagd om dit besluit terug te draaien. 

CNV doet beroep op de ondernemingsraad

We hebben de ondernemingsraad per brief gevraagd naar hun mening over deze aanpassing, we hebben de OR ook gevraagd zich actief in te zetten voor het terugdraaien van dit besluit. Wij hopen dat zij - net als wij -  vinden dat deze mogelijkheid in ere hersteld dient te worden. In ieder geval voor het jaar 2023, gezien het besluit pas in september is genomen. In de bijlage tref je de brief die wij verstuurd hebben. Zodra wij terugkoppeling hebben ontvangen van de ondernemingsraad zullen we dit uiteraard ook met jullie delen. 

Mocht je vragen hebben over dit bericht of anderzins vragen/opmerkingen hebben dan kun je me altijd bellen, appen of mailen op onderstaande contact gegevens. 

Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
0618711343
a.williams@cnvvakmensen.nl 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error