Stapje voor stapje een nieuwe ING-cao

Stapje voor stapje komt de ING-cao tot stand. In het najaar is de cao-tekst klaar. Hoewel er een resultaat op hoofdlijnen is bereikt over de ontkoppeling beoordelen en belonen, moet er nog gekeken worden naar de financiële cijfers. Daarna kan de tekst definitief worden.

Financiële beloning niet meer afhankelijk van performance score
In de vorige cao is al aangegeven dat er nieuwe afspraken komen over de manier waarop medewerkers in de toekomst gewaardeerd worden, waarbij de focus meer komt te liggen op het gesprek met je leidinggevende in plaats op de financiële gevolgen. De ontkoppeling van performance management en de jaarlijkse beoordelingsverhoging moet daarbij helpen. Onder meer op basis van de uitkomsten van de cao-scan, thema- en inloopsessies hebben wij verkend hoe een ander beloningssysteem met minder differentiatie eruit zou kunnen zien. CNV Vakmensen, de andere vakorganisaties en ING hebben hier een resultaat op hoofdlijnen over bereikt. 
Cao-partijen hechten er grote waarde aan dat jij je richt op jouw toekomst en niet op het verleden. Dat je je focust op het behalen van je doelen en je inzet om je te blijven ontwikkelen zonder dat je tijdens je Step Up-gesprek wordt afgeleid door de financiële beloning die je dat jaar wel of niet extra krijgt. Daarom wordt in de nieuwe cao de automatische koppeling tussen je performance score en je financiële beloning losgelaten, tenzij je aantoonbaar een non-performer bent. Dit geldt vanaf de Step Up-cyclus van 2019. Dus je eindejaarbeoordeling over 2019 bepaalt niet meer welk percentage salarisverhoging je krijgt. In plaats daarvan zijn de cao-partijen onderstaande salarisverhogingen en uitkeringen overeengekomen.

Salarisverhoging 1 april 2020 afhankelijk van positie in salarisschaal
Je krijgt op 1 april 2020 een salarisverhoging afhankelijk van je positie in de salarisschaal.
- Bevind je je onder het midden van je salarisschaal, dan ontvang je procentueel meer salarisverhoging dan als je je boven het midden van je salarisschaal bevindt. Je groeit daardoor snel naar het midden van je schaal en langzamer naar het maximum. Dat percentage wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.
- Bevind je je aan het einde van je salarisschaal, dan ontvang je een eenmalige uitkering. Overigens een bijzondere situatie die bij geen andere financiële instelling voorkomt.
- We gaan er hierbij van uit dat iedereen gewoon goed zijn werk doet en bezig is met de Step up dimensies (Baan, Orange Code en uitdagende ambities). Medewerkers die aantoonbaar non-performen door op 2 Step up-dimensies niet uit de verf te komen, krijgen geen salarisverhoging of eenmalige uitkering.
Cao-partijen streven in dit model naar minder differentiatie. Dat kan betekenen dat jouw salarisverhoging of uitkering minder hoog of hoger uitpakt dan in het model tot nu toe, waarin beoordeling was gekoppeld aan prestatie. De afspraak is dat wij dit budgetneutraal gaan oplossen. Het levert ING geen besparing op. Daarvoor moeten we de cijfers goed bestuderen. Daar is nog even tijd voor nodig. In het najaar kunnen we je pas berichten over de financiële gevolgen.

Wel gewoon je loonsverhoging op 1 september
Hoewel er nog geen cao-tekst is: je loonsverhoging van 3% op 1 september 2019 wordt wel gewoon uitbetaald, want dat is een cao-afspraak.

Agile-cao: mantelzorg, onbegrensd talent en pilot onbeperkt verlof in de stijgers
Naast de afspraak over ontkoppeling belonen en beoordelen zijn er ook squads bezig met andere onderwerpen. Aan het einde van het 3e kwartaal zal er duidelijkheid komen over de afspraken met betrekking tot mantelzorg en de pilot onbeperkt verlof. Daarnaast is er dan ook meer duidelijkheid over het aantrekken van mensen met een arbeidsbeperking, onbegrensd talent.

Werkgeluk blijft onder de aandacht
Natuurlijk blijft werkgeluk onze aandacht houden. Verschillende cao-squads, waarin ook actieve leden van CNV Vakmensen zitten, zijn met dit onderwerp aan de slag. De afspraken over mantelzorg en de pilot onbeperkt verlof zullen ook zeker bijdragen aan werkgeluk. Over de pool van werkgelukbrengers, waarbij collega’s vervangen worden als zij tijd nodig hebben voor ontwikkeling of zorg, zullen we in het vierde kwartaal meer duidelijkheid hebben. 

Kleine haalbare stappen
Agile werken wil zeggen dat je zaken bouwt in kleine haalbare stappen. Maar ook dat je soms tegen onverwachte zaken aanloopt waardoor het in eerste instantie wat langzamer lijkt te gaan, maar dat op termijn toch goed is. Zo bouwen wij nu ook de cao. Natuurlijk blijven we je op de hoogte houden. Heb je nog vragen en/of opmerkingen laat het dan vooral weten. 

Ike Wiersinga, bestuurder CNV Vakmensen
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl
M 06 2350 0986