Sociaal plan VIVAT verlengen? Stem!

CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat bereikt over de verlenging van het sociaal plan bij VIVAT. Daarbij hoort ook een nieuwe afspraak in de cao 2019: een 14e maand voor iedereen die in december 2019 in dienst is. Wat vind jij hiervan? Stem voor 7 juni via bijgaand stembiljet.

Iets meer zekerheid
CNV Vakmensen heeft samen met de andere vakbonden en een delegatie van de COR bij jullie werkgever aangekaart dat het, in alle onrust over de mogelijke verkoop en de gevolgen daarvan, iets meer zekerheid zou geven als het sociaal plan ook in 2020 zou gelden.
Ook hebben we besproken dat we over een nieuwe cao eigenlijk pas goed kunnen overleggen als we weten hoe de “strategische heroriëntatie” is afgelopen. Maar in de tussentijd zijn er wel veel redenen om nog eens te kijken naar de vrij magere cao 2019. Is dat nog wel passend in deze situatie?
Deze twee zaken hebben we neergelegd bij jullie werkgever en het overleg is snel gestart. Onder druk van de tijdsplanning van het verkoopproces moest snel besloten worden. Dat is gelukt. Dus ligt er nu een onderhandelingsresultaat, waarover jullie je stem kunnen uitbrengen!

Wat vindt CNV?
In de bijlage vind je de complete tekst van het onderhandelingsresultaat. Alles afwegend, legt CNV Vakmensen dit met een positief advies aan jullie voor. Want de grote pluspunten: een jaar verlenging van het huidige sociaal plan en de toevoeging aan de cao 2019 van een eenmalige 14e maand, zijn ons inziens de moeite waard.
Toch nog enkele kritische noten:
- We hadden graag gezien dat in het verlengde sociaal plan de reistijdbepaling wat soepeler was omschreven. Dat komt nu wel, in beperkte mate, in de toelichting, maar het blijft onzeker of er inderdaad “met de menselijke maat” gekeken wordt naar situaties waarin een reistijdverandering wel letterlijk binnen de gestelde grenzen past, maar in de praktijk voor iemand echt te zwaar is. Het bleek voor de werkgever een brug te ver dit ook formeel aan te passen.
- Het had ons ook eerlijker geleken  als de extra cao-beloning ook beschikbaar zou komen voor mensen die  - anders dan op eigen verzoek - VIVAT voor 31-12-2019 verlaten, bijvoorbeeld vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd of vanwege boventalligheid. Ook dat bleek niet mogelijk en zou, in het licht van de regels over variabele beloning, mogelijk tot problemen leiden volgens VIVAT.
Evengoed vindt CNV Vakmensen dat we aan de overlegtafel met dit onderhandelingsresultaat bereikt hebben dat VIVAT in de huidige situatie van een mogelijke verkoop laat zien ook oog te hebben voor de belangen van de medewerkers.

Stemmen vóór vrijdag 7 juni, 12.00 uur
De krappe tijdsplanning maakt dat CNV jullie oproept je stem uit te brengen vóor vrijdag 7 juni, 12.00 uur. Je kan stemmen door bijgaand stemformulier in te vullen en te sturen naar de CNV-onderhandelaar, Jolien Dekker, via j.dekker@cnvvakmensen.nl.
Vragen en andere reacties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Jolien Dekker
bestuurder CNV Vakmensen
j.dekker@cnvvakmensen.nl
06-23811392

Downloads