Reactie CNV Vakmensen op de KNV enquête

Wij hebben vernomen dat het cao eindbod aan de medewerkers ter stemming wordt gebracht door de KNV en werkgevers. De berichten die hiermee gepaard gaan hebben ons ook bereikt en daar willen we jullie over berichten.

In de berichten die ons bereiken lezen wij dat werkgevers zeggen dat als er niet ingestemd wordt voor 25 oktober, er straks helemaal geen loonsverhoging meer komt. Zij stellen dat na deze termijn de NEA index niet meer gehaald wordt en dat er dan geen geld meer is voor een loonsverhoging.

De werkgevers zetten op deze manier de werknemers onder druk om in te stemmen, met een fel dreigement. Dit is natuurlijk niet in orde en ook geen realistisch scenario.

Als er geen cao akkoord is op korte termijn, zal voor de NEA index het landelijk gemiddelde gebruikt worden van de loonsverhogingen over de afgelopen 12 maanden. Deze ligt nu ongeveer op 4.4%.

Als de werkgevers de NEA index halen betekent dat voor hen alleen maar dat zij de loonsverhoging volledig vergoed gaan krijgen door opdrachtgevers. Het kost ze zelf dan geen euro.

Termijn NEA index verlengd met 2 weken
Vanmorgen heeft ons het nieuws bereikt dat we 2 weken langer de tijd hebben voor de NEA index vastgesteld wordt, omdat er nog geen nieuwe cao is. De druk die werkgevers nu aan het uitoefenen zijn is daarmee onbegrijpbaar en nog helemaal niet nodig. Laat de werkgevers deze tijd nou eens benutten om met ons tot goede afspraken te komen!

Indien werkgevers de termijn van de NEA index niet halen, betekent dat het volgende:
De werkgevers kunnen de loonsverhoging niet meer volledig doorberekenen naar de opdrachtgevers, waardoor zij een deel zelf moeten gaan betalen. Werkgevers zijn niet bereid om ook maar een euro aan loonkosten te betalen voor de werknemers. Sterker nog, met het huidige eindbod levert de nieuwe cao alleen maar geld op voor de werkgevers. Doordat ze terug willen naar de vorige pauzeregeling kunnen veel werkgevers straks weer langer onbetaalde onderbrekingen gaan geven, dit zal voor veel werknemers een doorn in het oog zijn.

Omdat de werkgevers de loonsverhoging niet meer volledig vergoed krijgen, betekent niet dat zij de loonsverhoging niet meer kunnen betalen.
Los van de loonsverhoging zijn er natuurlijk meer punten die niet bespreekbaar waren voor werkgevers, maar wel heel belangrijk zijn voor de werknemers in de branche. Werkgevers zijn helaas nog niet bereid om tot goede afspraken te komen waardoor de arbeidsomstandigheden in de branche zullen verbeteren. Een goede cao zal ook ten goede komen aan de leegloop in de sector!

Laat de werkgevers gerust weten dat het eindbod niet akkoord is en dat ze weer met de vakbonden om tafel moeten voor betere afspraken!

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5120 2994
r.pellis@cnvvakmensen.nl