Onderhandelingsresultaat cao Stuwadoorsbedrijf van Rooij bv

In de afgelopen weken is er, na een lange periode van stilstand met betrekking tot de cao, onderhandeld over een nieuwe cao Stuwarooij. Nog steeds binnen de oude geest van de cao zijn we tot een onderhandelingsresultaat gekomen voor een gewijzigde cao per 1 januari 2024. Hieronder de toelichting.

Historie

Reeds in 2011 zijn we ooit tot een eerste cao gekomen voor Stuwadoorsbedrijf van Rooij bv, kort cao Stuwarooij genoemd. In die cao hebben we, juist voor de betrokken internationale werknemers, de arbeidsvoorwaarden proberen te organiseren waarbij we optimaal gebruik hebben gemaakt van de fiscale mogelijkheden. Vervolgens is er meermaals discussie geweest over de werkwijze van Stuwarooij en hebben derde partijen gemeend rechtszaken te moeten voeren.
Velen van jullie zijn daarbij betrokken geweest en CNV Vakmensen is jullie en Stuwarooij altijd blijven steunen. 

Positie van CNV Vakmensen

Inmiddels zijn we in rustiger vaarwater terecht gekomen en heeft CNV Vakmensen het besluit genomen dat we wederom konden gaan onderhandelen over een vernieuwde cao. We zijn inmiddels, de tijd was krap, tot een onderhandelingsresultaat gekomen. 
Dat de tijd krap was komt ook door de vele wetswijzigingen die per 1 januari 2024 ingaan.

De kern van de cao

De kernwaarde van de cao gaat uit van werknemers in eigen dienst, dus met een contract met Stuwarooij. Daarbij maken we, zoveel als mogelijk, gebruik van de fiscale mogelijkheden om tot een besteedbaar loon te komen. In dat licht moet je de arbeidsvoorwaarden ook vergelijken met arbeidsvoorwaarden bij andere bedrijven en of sectoren.
Voor de lage(re) functies, zijnde de werknemersgroepen A en B veelal Internationale werknemers die gebruik maken van huisvesting van de werkgever, zijn we wederom tot een beloningsvorm gekomen waarbij er een, relatief lage huur wordt berekend. Dit ten opzichte van het marktgemiddelde.

Wat hebben we afgesproken (en is gewijzigd ten opzichte van de eerdere cao)

  • De loonwaarde van werknemersgroep A, de productiemedewerkers, wordt vastgesteld op het Wettelijk Minimum Loon + €0,50 per uur. Dit geeft een 4 weken loon van €1982,88 per 4 weken.
  • De loonwaarde van werknemersgroep B, de stuwadoors, wordt vastgesteld op basis van de functiehoogte en kent salarissen van €2000 (Stuwadoor D) tot €2170 (Stuwadoor A).
  • Er is sprake van een toeslag voor meewerkend voormannen.
  • De huisvestingskosten zijn maximaal €75 per week inclusief gas, water, licht etc.
  • Er is sprake van gratis vervoer van en naar de werkplek bij gebruikmaking van huisvesting van de werkgever (bij eigen huisvesting maatwerkoplossing.
  • Als de werkgever werknemers uit het doelgroepenregister aanneemt, mag hij deze 1 jaar op WML-niveau belonen. Na een jaar moeten ze direct naar de functionele schaal. 

Werknemers groep K, voorheen werknemersgroep C, zijnde kantoorpersoneel en overige werknemers

Zoals de werknemers in deze groep al weten, gelden alleen de basiselementen uit de cao voor deze werknemersgroep. Daarnaast zijn op werknemersgroep K de bedrijfsreglementen van de Angrisa Groep van toepassing. Denk hierbij aan een pensioenregeling en de reiskosten c.q. autoregeling. 

Advies van CNV Vakmensen

Wij zijn van mening dat er voor de werknemersgroepen A en B een acceptabel pakket aan arbeidsvoorwaarden ligt rekening houdende met gemiddelde loonwaardes en inhoudingen voor huisvesting. 

Wij adviseren jullie dan ook VOOR deze cao te stemmen.

Leden ontvangen hierna een aparte nieuwsbrief met daarin een persoonlijke code om te kunnen stemmen.
Stemmen kan tot en met 8 januari 2024.

Vragen en of opmerkingen

Mocht je vragen en of opmerkingen hebben neem dan contact met mij op.

Henry Stroek, bestuurder CNV Vakmensen
06 2245 2195 / h.stroek@cnvvakmensen.nl