Nieuws over cao Danieli Corus

Recent is het nieuwe boekje cao Danieli Corus 2022-2023, inclusief opmaak, tot stand gekomen. In de bijlage vinden jullie deze uitgave ter kennisname. In de tussentijd is CNV Vakmensen en andere vakbonden door Tata Steel verrast met een bod voor een nieuwe cao terwijl de onderhandelingen nog niet waren gestart. Dit bod is inmiddels door de CNV leden geaccepteerd.

Nieuw cao boekje
Sinds 2015 is Danieli Corus (DC) losgekoppeld van Tata Steel maar volgt nog steeds voor een groot gedeelte de cao Tata Steel, sociale eenheid IJmuiden. Omdat er steeds meer eigen DC-regelingen kwamen leek het werkgever en CNV en FNV een goed idee om met een eigen cao uitgave te komen. Recent zijn alle wijzigingen uit het DC cao akkoord van juli 2022 in de tekst verwerkt, met veel dank aan kaderlid Alex Romijn die zich hiervoor flink heeft ingezet. Nu zal deze cao worden aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken waardoor de cao ook een formele status krijgt.

Proces cao Tata Steel
Afgelopen week werden we verrast door de directie van Tata Steel over de cao. Zonder dat er ook maar sprake is geweest van onderhandelen dan wel uitvraag onder leden van CNV Vakmensen en andere bonden deed Tata Steel (TS) ons een aanbod om de cao te verlengen. Een cao voorstel doen zonder dat er sprake is geweest van onderhandelen is hoogst ongebruikelijk en niet wenselijk. De input en ideeën van leden van CNV Vakmensen ter verbetering van hun arbeidsvoorwaarden worden op deze manier niet meegenomen en dat is kwalijk. TS Nederland heeft echter een beroep gedaan op onze verantwoordelijkheid. Er staat zoveel ongezonde druk op het bedrijf op diverse onderdelen (interne bedrijfsvoering en haperende productieprocessen, (sociale) media, juridische procedures, noodzakelijke investeringen, matige staalmarkt etc etc) dat zo’n zeer ongebruikelijke stap vanuit het gezichtspunt van Tata Steel te begrijpen valt. Men wil rust en stabiliteit op het cao vlak realiseren. We hebben daarom het voorstel van TS aan de leden voorgelegd en 77% van de leden heeft ingestemd met het voorstel. Daarmee is de nieuwe cao TS een feit.

Inhoud voorstel Tata Steel
Tata Steel wil de cao vanaf 1 oktober 2023 met 18 maanden verlengen. In het voorstel gaan de lonen per 1 oktober 2023 met 7% (voor de schalen 6 tot en met 17) en 5% (voor de schalen 18 tot en met 20) omhoog. Daarna volgt een verhoging op 1 juli 2024 met 3,25%. Hiernaast zijn er eigenlijk alleen maar protocol afspraken gemaakt en een afspraak over het generatiepact. Dit laatste is niet van toepassing op Danieli Corus. In de bijlage vind je de exacte tekst van het akkoord inclusief de uitleg van TS.

Gevolg cao Danieli Corus (DC)
Omdat DC de looptijd en de loonsverhogingen uit de cao Tata Steel volgt betekent dit dus ook dat jij weet wanneer met welk percentage de salarissen en schalen verhoogd gaat worden. In het najaar zullen we ongetwijfeld nog met DC spreken over dit akkoord en eventuele andere onderwerpen die alleen van toepassing zijn op DC. Als jij nu al een onderwerp wil agenderen hoor ik het graag.

Leden zijn noodzakelijk voor een goede cao
Hoe meer leden, hoe sterker we staan. Dus spreek je niet georganiseerde collega aan en wijs hen op de voordelen van een vakbondslidmaatschap. Kijk op deze pagina voor al onze producten en diensten. CNV Vakmensen: de vakbond voor vakmensen - Home - Onze Diensten en ledenvoordelen | Vakmensen

Vragen en of opmerkingen?
Je kunt hiervoor terecht bij CNV kaderlid Alex Romijn (Alex.Romijn@danieli-corus.com) of ondergetekende.
Ik wens jou een fijne zomer toe.

Marten Jukema
Vakbondsonderhandelaar
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error