Nieuwe pensioenwet verandert ook jouw pensioen

Er is een nieuwe wet voor het pensioen, de Wet Toekomst Pensioenen. Gevolg daarvan is dat de pensioenregeling van de medewerkers bij Dalli de Klok ook verandert. De sociale partners (werkgever en vakbonden) zijn in goed overleg met het pensioenfonds PGB afspraken aan het maken over de nieuwe pensioenregeling.

Concept transitieplan

Alle afspraken van de sociale partners komen in het concept transitieplan te staan. Als dat klaar is leggen we dat aan onze leden voor.  Zie het als een onderhandelingsresultaat waar jij je mening over kan geven.

Start van de nieuwe regeling

De sociale partners willen dat de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2027 start. De nu bestaande pensioenregeling stopt dan. Ben je op 1 januari 2027 nog steeds in dienst bij een werkgever die is aangesloten bij pensioenfonds PGB? Dan bouw je vanaf dat moment een kapitaal voor pensioen op volgens de afspraken over de nieuwe regeling.

(Solidaire) premieregeling

De nieuwe pensioenregeling is een premieregeling. Dat betekent dat de sociale partners afspraken hebben gemaakt over de inleg voor jouw pensioen (de premie) en niet over de hoogte van jouw pensioen. Sociale partners hebben een doel voor ogen waar het pensioen minimaal aan zou moeten voldoen en daar maken we ook afspraken over.

De sociale partners hebben gekozen voor de solidaire premieregeling. Jij en jouw werkgever leggen elke maand een bedrag in voor jouw pensioen. De werkgever houdt het bedrag dat je inlegt in op jouw brutosalaris, net als nu. Sociale partners bepalen of en wanneer de inleg omhoog moet of omlaag kan.

PGB belegt de inleg van beiden, ook dat verandert niet. Daarbij wordt straks wel rekening gehouden met verschillende risico's voor verschillende leeftijdsgroepen. Voor een jonge medewerker kan immers meer risico worden genomen dan voor een medewerker die vlak voor zijn pensioengerechtigde leeftijd staat.

Proces

Jullie werkgever heeft besloten om van adviseur te wisselen. De nieuwe pensioen-adviseur heeft vrijdag 5 juli j.l. een presentatie gehouden over de solidaire premieregeling en wat dat voor jullie kan betekenen. We kunnen daarom ook nog geen afspraken maken over de vraag hoe de premieregeling ingevuld gaat worden. Om die reden hebben we verschillende scenario’s opgevraagd, zodat we beter beeld krijgen welke risico’s er per scenario zijn. De berekeningen hebben we nog niet ontvangen.

Op 17 september en 1 oktober a.s. staan de volgende overleggen weer gepland. Uiteraard hou ik jullie daarvan op de hoogte. CNV vindt de stem van de leden belangrijk. Dat betekent dat jullie stem de doorslag zal geven op het transitieplan!

Nog vragen en/of opmerkingen

Heb je nog vragen en/of opmerkingen over de inhoud van deze nieuwsbrief, neem dan gerust contact met mij op.

Maayke Kasper
Bestuurder CNV
M: 06 4163 7049
m.kasper@cnv.nl