Nieuwe pensioenwet verandert ook jouw pensioen

Er is een nieuwe wet voor pensioen. Gevolg daarvan is dat de pensioenregeling van de medewerkers in een Groothandel in Bloemen en Planten ook verandert. De sociale partners (werkgevers en vakbonden) zijn in goed overleg met het pensioenfonds PGB afspraken aan het maken over de nieuwe pensioenregeling.

Concept transitieplan

Alle afspraken van de sociale partners komen in het concept transitieplan te staan en dat zal je binnenkort  worden voorgelegd. Zie het als een onderhandelingsresultaat waar jij je mening over kan geven. Met deze nieuwsbrief willen we je vast wat meer informatie geven.

Start van de nieuwe regeling

De sociale partners willen dat de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2027 start en dat de oude pensioenregeling dan stopt. Ben je op 1 januari 2027 nog steeds in dienst bij een werkgever die is aangesloten bij PGB? Dan bouw je vanaf dat moment een kapitaal voor pensioen op volgens de afspraken over de nieuwe regeling.

(Solidaire) premieregeling

De nieuwe pensioenregeling is een premieregeling. Dat betekent dat de sociale partners afspraken hebben gemaakt over de inleg voor jouw pensioen (de premie) en niet over de hoogte van jouw pensioen. Sociale partners hebben een doel voor ogen waar het pensioen minimaal aan zou moeten voldoen en daar maken we ook afspraken over.

De sociale partners hebben gekozen voor de solidaire premieregeling. Jij en jouw werkgever leggen elke maand een bedrag in voor jouw pensioen. De werkgever houdt het bedrag dat je inlegt in op jouw bruto salaris, net als nu. Sociale partners bepalen of en wanneer de inleg omhoog moet of omlaag kan. PGB belegt de inleg van beiden, ook dat verandert niet. Daarbij wordt straks wel rekening gehouden met verschillende risico's voor verschillende leeftijdsgroepen. Voor een jonge medewerker kan immers meer risico worden genomen dan voor een medewerker die vlak voor zijn pensioengerechtigde leeftijd staat.

Een evenwichtig beleid

Bij de start van de nieuwe regeling heeft het pensioenfonds een dekkingsgraad van minimaal 102% nodig om zonder verlagen van de uitkering over te kunnen gaan. Dat komt doordat naast het betalen van de pensioenen het pensioenfonds wettelijke reserves moet hebben om de pensioenregeling goed uit te kunnen voeren. Vanaf een percentage van 102% is er dus geld 'over'. Het pensioenfonds kan dit geld dan verdelen. Over de verdeling van het geld hebben de sociale partners in samenspraak met PGB afspraken gemaakt. Is de dekkingsgraad lager dan 102%? Dan zou PGB de kapitalen voor pensioen van de mensen die werken en de pensioenen van de gepensioneerden en nabestaanden moeten verlagen.

De sociale partners willen veel onderdelen van de huidige pensioenregeling behouden. Daarom blijft de inleg voor uw pensioen stabiel. Ook blijven het doel van de regeling en de keuzes die u heeft hetzelfde.

Verder willen de sociale partners dat de afspraken 'evenwichtig' zijn. Dat betekent dat bepaalde groepen naar verwachting geen extra voor- of nadeel hebben van de overgang naar de nieuwe pensioenregeling ten opzichte van anderen. De sociale partners hebben berekeningen laten maken voor alle groepen met een pensioen bij PGB. Zodat ze kunnen zien wat de effecten van de nieuwe regeling zijn voor alle doelgroepen in verschillende situaties. Uit de berekeningen blijkt dat het doel onder normale economische omstandigheden bereikt wordt.

Volledige informatie komt er aan!

Dit is nog maar het begin van alle informatie welke binnenkort aan je wordt toegezonden. Om je daarvan zo goed mogelijk te voorzien en om snel antwoord te geven op de vragen welke er ongetwijfeld zijn, zullen we -naar verwachting- een bijeenkomst via teams organiseren. We houden je op de hoogte!

Nog vragen en/of opmerkingen?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen over de inhoud van deze nieuwsbrief. Richt je dan tot Arie Kasper.

Arie Kasper, onderhandelaar CNV

Mail: a.kasper@cnv.nl
Telefoon: 06 13208402