Nieuwe pensioenregeling Textielverzorging

De besprekingen over pensioen tussen de vakorganisaties en werkgevers zijn afgerond. In deze nieuwsbrief vind je informatie hierover. Tegelijkertijd de uitnodiging jouw stem erover uit te brengen.

Lang pensioentraject

Sinds enige jaren zijn cao-partijen gestart met de gesprekken over een nieuwe pensioenregeling voor de MITT. We zijn niet alleen onderling in gesprek gegaan maar ook met het bedrijfstakpensioenfonds MITT (Bpf MITT) en de sociale partners van de Textielverzorging (TV). MITT en TV nemen samen deel aan  het Bpf MITT. We hebben ons laten begeleiden en ondersteunen door pensioenadviesbureau Aethics en de rekenmeesters van WTW. Na vele gesprekken en lang onderhandelen zijn we met alle partijen er nu eindelijk uit. Niet onbelangrijk daarbij was dat de 2e en 1e Kamer de nieuwe pensioenwet (WtP) ook daadwerkelijk definitief hebben goedgekeurd in 2023.

Door een wetswijziging in 2023 moeten ALLE pensioenregelingen in Nederland worden aangepast. Ook die van jou. CNV, andere betrokken vakorganisaties en de werkgevers  willen dat de nieuwe pensioenregeling MITT zo dicht mogelijk bij de huidige blijft. Met hulp van deskundigen en het pensioenfonds MITT is er een transitieplan opgesteld. Daarin staat hoe we van de oude regeling gaan overstappen naar de nieuwe regeling.
Op 1 januari 2026 willen we de overstap naar deze nieuwe pensioenregeling maken. Dan zijn je huidige pensioenaanspraken omgezet naar jouw eigen pensioenspaarpot. Dat is ruim op tijd, want uiterlijk 1 januari 2028 treden in Nederland alle nieuwe pensioenregelingen in werking.

Transitieplan

In de afgelopen maanden hebben vakbonden en de werkgevers hard gewerkt aan een set regels die jou in het nieuwe stelsel een zo goed mogelijk pensioen gaat opleveren zonder dat pensioen duurder wordt. Die regels liggen vast in het transitieplan voor de sector. Het plan beschrijft hoe we van oud naar nieuw overstappen.
In het transitieplan worden alle  keuzes, overwegingen en berekeningen vastgelegd. Ook staat erin beschreven hoe wordt omgegaan met opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenrechten. Wat in het transitieplan wordt opgenomen is deels wettelijk voorgeschreven. Daarnaast zijn er onderdelen waarover de vakbonden en werkgevers– binnen de grenzen van de wet – afspraken kunnen maken.

Toelichtingen

Om inzichtelijk te maken wat we hebben afgesproken, is er niet alleen een samenvatting [bijlage 1] gemaakt van de gemaakte afspraken maar ook een wat uitgebreidere versie [bijlage 2]. Alle informatie over de nieuwe pensioenregeling staat overigens beschreven in het wettelijk verplichte transitieplan [bijlage 3] voor de MITT.

Wat blijft bestaan

Veel blijft bestaan: Pensioen blijft. Je werkgever blijft meebetalen aan je pensioen. Je blijft pensioen ontvangen zo lang je leeft. Als je overlijdt vóór je pensioendatum, krijgen je partner en jouw kinderen ( tot 25 jaar) een nabestaandenpensioen. En als je arbeidsongeschikt wordt, kan je je pensioen voortzetten zonder volledige premiebetaling. En net als nu, krijg je straks ook ieder jaar een pensioenoverzicht thuisgestuurd. 

Wat verandert er

Je gaat straks een eigen pensioenkapitaal opbouwen in plaats van een ‘pensioenaanspraak’. Je krijgt als het ware je eigen pensioenspaarvarkentje. Daarin zit alle pensioenpremie die voor en door jou is betaald. Het pensioenfonds belegt jouw geld en zorgt voor een mooie opbrengst. Het meeste van die opbrengst is voor jou. Een klein deel wordt in de solidariteitsreserve gestort.
Je weet dus in de nieuwe regeling wel hoeveel geld je hebt gespaard, maar nog niet hoeveel pensioen je daarvoor gaat krijgen. Bovendien wordt je pensioenuitkering óók afhankelijk van beleggingsresultaten.
 
Om er voor te zorgen dat je pensioenuitkering straks niet te veel schommelt, hebben partijen gekozen voor een solidaire pensioenregeling met solidariteitsreserve.

Alle partijen zijn positief over het bereikte resultaat. CNV legt het transitieplan dan ook met positief advies voor aan de leden. 

Stemming en vervolg

Nu we de onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling hebben afgerond, ben ik benieuwd naar jouw mening erover. Wij zijn er positief over en leggen het ter stemming aan je voor. Je kunt je via de stembrief, die aansluitend later deze dag volgt, je stem erover uitbrengen tot en met zondag 30 juni 2024, 23.59 uur. Daarna zal de uitslag van de stemming bij CNV en de andere partijen met je gedeeld worden.

De leden die nu slaper of gepensioneerd zijn, vragen we om advies over het overhevelen van het vermogen van het pensioenfonds van de huidige regeling naar de nieuwe pensioenregeling (invaren).

Zodra de leden hebben ingestemd en het pensioenfonds ook akkoord is, kijkt De Nederlandse Bank er ook nog naar. Is dit allemaal in orde, dan laat Bpf MITT de nieuwe regeling in de systemen zetten om jouw pensioen per 1 januari 2026 netjes uit te kunnen voeren. 

Pensioeninformatie

Meer informatie over pensioen vind je op de website van Home | Pensioenduidelijkheid. Dit is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is betrouwbare informatie te bieden over het pensioenstelsel. Meer informatie over jouw huidige pensioen kan je vinden via de site van het pensioenfonds MITT. Als je vragen hebt over jouw pensioen, dan kan je deze stellen via Contact (pensioenfondsmitt.nl)

Mocht je vragen hebben: mail w.kruithof@cnv.nl

Willem Kruithof
bestuurder CNV

Downloads