Leden van het CNV stemmen voor het cao-resultaat Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie

Met een ruime meerderheid (72%) hebben de leden van het CNV ingestemd met het cao-resultaat voor de Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie. Dit betekent dat het akkoord wordt omgezet in een nieuwe cao, die geldig is van 1 juni 2024 tot 1 september 2025. Toch was lang niet iedereen tevreden met het aanbod van de werkgevers.

Looptijd en loon

De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden. Gedurende deze periode krijg jij twee keer een loonsverhoging: per 1 juni 2024 een verhoging van 3% en vanaf 1 januari 2025 een verhoging van 2,6%. We begrijpen dat deze verhogingen in verhouding tot de looptijd lager zijn dan je misschien had verwacht. Dit was echter het maximale resultaat, gezien de lage actiebereidheid in deze sector.

Deeltijdregeling

Een belangrijke wens van de medewerkers in de Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie is de 80-90-100-regeling, die werknemers ruim voor hun AOW-leeftijd de mogelijkheid biedt om minder te werken. Hoewel deze regeling momenteel in het cao-protocol staat, is het protocol vrijblijvend en geeft het geen rechten aan werknemers. Helaas wilden de werkgevers de 80-90-100-regeling niet als recht vastleggen. Ze waren echter wel bereid een 80-80-100-regeling overeen te komen, waarbij je 80% werkt en 80% loon ontvangt, maar wel 100% pensioen opbouwt gedurende de twee jaar voorafgaand aan je AOW-leeftijd. We begrijpen dat dit teleurstellend voor je is, vooral omdat je had gehoopt op de 80-90-100-regeling vanaf bijvoorbeeld zeven jaar voor je AOW-leeftijd. Ook bij dit onderwerp konden we door de lage actiebereidheid geen druk uitoefenen op de werkgevers.

Actiebereidheid

Zoals hierboven al enkele keren benoemd, is de actiebereidheid in deze sector erg laag. Veel van jouw collega’s zijn geen lid van een vakbond. Om krachtig te kunnen onderhandelen, is het essentieel dat werknemers zich organiseren en lid worden van een vakbond. Werkgevers zijn zich hiervan bewust, waardoor de resultaten keer op keer teleurstellend voor jou kunnen zijn.

Maak een collega lid

Maak een collega lid van het CNV www.CNV.nl/werf-een-lid of nodig ons uit om langs te komen bij jou in de kantine zodat wij kunnen vertellen wat een vakbond voor jou en jouw collega’s kan betekenen. Alleen met een sterke vakbond kunnen wij het verschil maken aan de cao-tafel. Daarnaast biedt het CNV ondersteuning en bescherming aan werknemers bij conflicten met werkgevers.

Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24,- voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20,-. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl. Samen staan we sterker!

Meepraten over jouw cao

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van Cao Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie | CNV - Chemie en Energie | CNV kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. 

Alptekin Akdogan
Bestuurder CNV
M: 06 4162 9515
E: a.alptekin@cnv.nl