Geen bereidheid van Versuni management tot overleg met bonden over arbeidsvoorwaarden & sociaal plan

Op 5 oktober jl. vond in Amsterdam een overleg plaats tussen Versuni - Erik Hammer en Mieke Bestebreurtje - en vakbonden. Namens de 4 vakbonden (VHP2, FNV, CNV en RMU) namen Casper Vaandrager en Bart van Dam deel aan het gesprek. Om maar met de deur in huis te vallen: de uitkomst van het overleg was uitermate teleurstellend! Versuni wil alleen met de ondernemingsraad afspraken maken over arbeidsvoorwaarden en een nieuw sociaal plan en ziet hierin geen rol weggelegd voor vakbonden.

In het overleg hebben wij benadrukt dat onze gezamenlijke achterban (inmiddels meer dan 100 werknemers) zich ernstig zorgen maakt over toekomstige arbeidsvoorwaarden (salarisperspectief) en of er na september 2024 nog wel sprake is van een fatsoenlijk sociaal plan. Dit laatste geldt des te meer nu van de zomer de Versuni-vestiging in Klagenfurt werd gesloten. Het is niet ondenkbeeldig dat er in Nederland soortgelijke ingrepen gaan plaatsvinden. Deze zorg kon Versuni in het overleg ook niet wegnemen. Integendeel: het voornemen van Versuni om het sociaal plan te willen versoberen in 2024 doet vermoeden dat er rekening wordt gehouden met reorganisatiemaatregelen. Waarom zou je anders het huidige adequate sociaal plan willen versoberen in 2024?

 Hoe nu verder?

Wij blijven bij Versuni aandringen om ons te zien als volwaardige gesprekspartner omdat het onacceptabel is dat de zorgen van een groot gedeelte van de populatie genegeerd worden. Dit betekent dat nog meer leden nodig zijn en dat ook de ondernemingsraad er van overtuigd moet worden om de bonden te accepteren aan de overlegtafel. Voor alle duidelijkheid: Wij willen samenwerken met de ondernemingsraad om mee te beslissen over goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen binnen Versuni. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarin een dergelijke samenwerking leidt tot prima resultaten op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Samen met de andere vakbonden en samen met enkele van jullie gaan we ons beraden welke acties we concreet kunnen ondernemen om Versuni er van te overtuigen om ons als serieuze gesprekspartner te zien. Dat is niet alleen in het belang van werknemers maar ook in het belang van het gehele bedrijf.

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error