Extra nieuwsbrief acties RVU stadsvervoer (GVB)

Woensdag 5 juni jl. hebben de bestuurders en kaderleden van het stadsvervoer weer overleg gevoerd over de acties voor behoud van de zwaar werk regeling (RVU). In deze nieuwsbrief lees je wat we met elkaar besloten hebben.
Aan de CNV leden actief binnen Stadsvervoer,

De bestuurders vanuit CNV, Wim Wetzels (GVB), Jelmer Hoogland (HTM) en Marc Dorst (RET), hebben bijeengezeten met de kaderleden van de drie bedrijven over de acties rondom de RVU.

We hebben vastgesteld met elkaar dat alle drie de bedrijven (GVB, HTM en RET) klaar zijn om eventueel volgende week een korte actie te voeren. We moeten echter ook constateren dat dit voor andere bedrijven/sectoren nog niet het geval is. Als kader hebben we daarom besloten de acties over de zomer heen te tillen, dit heeft verschillende redenen:

Kabinet

Vorige week ontvingen jullie onze nieuwsbrief over eventuele acties in verband met de zware beroepen regeling (RVU). We zeiden te willen afwachten wat Tweede Kamer eventueel ging doen met het debat over pensioenen en dat we signalen ontvingen dat er moties zouden worden ingediend die de RVU zou verlengen. Wat inmiddels duidelijk is geworden, is dat het demissionaire kabinet helemaal niets meer gaat doen aan deze regeling. Maar ook de nieuwe coalitie bekent nog geen kleur. Hierom hebben we besloten dat we onze pijlen op het nieuwe kabinet moeten gaan richten en dat onze acties effectiever zullen zijn richting het nieuwe kabinet en na de zomer.

In het Hoofdlijnenakkoord van de 4 partijen die samen straks een kabinet willen gaan vormen is de RVU niet genoemd en is daardoor een zogenaamde vrije kwestie. Alle partijen in de Tweede Kamer kunnen dan door ons uitgedaagd worden ons te steunen in de legitieme wens om te komen tot een structurele RVU regeling ingaande 1 januari 2026.

Relatie met bedrijven

Daarnaast hebben we de afgelopen tijd met de drie stadsvervoerders goed kunnen overleggen over het nut en noodzaak van acties. Jullie werkgevers erkennen daarbij het belang van de regeling maar rekenen ook op brede steun vanuit de rest van de sector.

Om een zo’n groot mogelijke impact te hebben is het wenselijk dat Stadsvervoer, Spoor en Streekvervoer gezamenlijk acties coördineren, zowel als werknemers, maar ook met de werkgevers en dit vereist meer voorbereidingstijd.

Vervolg

Daarom ook vinden we, bestuurders en kaderleden, het strategisch beter om ons te gaan focussen op het nieuwe kabinet. Dan zullen we, met nieuwe partij politieke verhoudingen, het spoor van te voeren acties verder trekken en inrichten, wellicht rondom Prinsjesdag.

We zullen jullie de komende periode actief blijven informeren als we iets te melden hebben. Houd daarom je nieuwsbrieven in de gaten en kijk ook eens op onze cao pagina waar je al onze nieuwsbrieven terug kan vinden.

Blijf betrokken en laten we uitzien naar het moment waarop we daadwerkelijk in actie zullen kunnen komen met elkaar!

Namens jullie onderhandelaars,

Wim Wetzels (GVB)
w.wetzels@cnv.nl

Jelmer Hoogland (HTM)
j.hoogland@cnv.nl

Marc Dorst (RET)
m.dorst@cnv.nl