Eindelijk cao-resultaat Metaal en Techniek, stem nu!

Na maanden van staken en druk uitoefenen ligt er eindelijk een onderhandelingsresultaat met werkgeversvereniging FWT over een nieuwe cao Metaal en Techniek. Dat betekent dat de acties (en jouw inzet!) hun vruchten hebben afgeworpen en dat jij nu mag stemmen over het resultaat. Daarvoor ontvang je binnenkort een speciale stemlink.

Na de landelijke actiedag van 27 juni kwamen de werkgevers met een nieuw bod. Dat zijn we de afgelopen weken uitgebreid gaan verkennen om vervolgens opnieuw met elkaar in onderhandeling te gaan. Dat heeft geleid tot een cao-resultaat. Dit zijn de belangrijkste punten:

Loon

De lonen worden in 22 maanden in totaal met ongeveer 13% verhoogd en wel als volgt:
• Per 1 juli 2024: +7%
• Per 1 maart 2025: + € 100 per maand (gemiddeld 3%)
• Per 1 oktober 2025: + 3%

De nieuwe cao heeft een looptijd van 22 maanden, namelijk van 1 april 2024 tot 1 februari 2026. Op jaarbasis is de gemiddelde loonsverhoging daarmee 7,1%.

RVU

De RVU-regeling blijft in stand tot eind 2025. De huidige wachtlijst wordt weggewerkt. Er zal geen nieuwe wachtlijst meer ontstaan, want er zal net zo lang premie worden geheven om de goedgekeurde aanvragen van 2025 te verwerken. Als de huidige fiscale vrijstelling blijft bestaan (daarover zijn aparte gesprekken aan de gang met werkgevers en de overheid), dan zullen we de RVU-regeling ook na 2025 voortzetten voor een maximale periode van 5 jaar: 2026 tot 2031.

Seniorendagen

De seniorendagen-regeling blijft zoals die was. Wij blijven op het standpunt dat werknemers van 66 jaar en ouder ook aanspraak hebben op seniorendagen. De werkgevers zien dit anders. Hier is op dit moment geen oplossing voor. In ieder geval is de verslechtering van tafel.

De tekst van het gehele resultaat vind je als bijlage.

Wat vindt CNV van dit resultaat?

De loonsverhoging bedraagt ongeveer 13% over 22 maanden. Belangrijk is ook dat de verslechteringen van tafel zijn en dat de RVU is gerepareerd.
Het is jammer dat we weinig met de werkgevers hebben kunnen afspreken om de branche voor jongeren aantrekkelijker te maken. De € 100,- die vanaf maart 2025 wordt uitgekeerd heeft zeker een positief effect op het salaris van jongeren, maar op secundaire voorwaarden wordt er weinig gerealiseerd. Gezien het groeiende personeelstekort is dat wel heel belangrijk. Al met al leggen we dit resultaat als maximaal haalbare terug bij jou als lid.

Laat je stem horen!

Als lid van CNV mag jij nu stemmen. Daarvoor ontvang je binnenkort een aparte mail met een speciale stemlink. Houd je mail dus in de gaten. En kijk goed naar de uitleg. Eenmaal je stem uitgebracht, kan die niet gewijzigd worden. Stemmen kan tot 9 september 2024 12.00 uur. Hierna zullen we jullie informeren over de uitslag. Als de meerderheid van de leden instemt met het resultaat, dan is er sprake van een nieuwe cao. Zo niet, dan gaan we met jou en de andere leden opnieuw overleggen wat onze vervolgstappen moeten zijn.

Meepraten over jouw cao

Wil je reageren op dit onderhandelingsresultaat of een vraag stellen? Dat kan op onze speciale cao-pagina Metaal en Techniek. Hier kunnen jij en je collega’s opmerkingen kwijt en meningen delen met ons en elkaar. Je hoeft geen lid te zijn om mee te doen. Je vindt er ook een laagdrempelige poll waarin iedereen zijn of haar eerste reactie kwijt kan. Maar let op: de cao-pagina en de poll zijn er voor iedereen en vormen geen officiële stemming. Dat is voorbehouden aan leden, aan jou dus, via de speciale stemlink.

Nadere toelichting?

Heb je behoefte aan een nadere toelichting op dit akkoord? Of heb je een andere vraag? Neem dan telefonisch of per mail contact op met CNV-onderhandelaar Johann Honders.

Dankzij jullie inzet!

Het resultaat mag er zijn en alleen dankzij jullie inzet en strijd was dit mogelijk. Samen wisten jullie je werkgevers in beweging te krijgen. Samen zorgen we nu voor een cao die recht doet aan ons allemaal.

Maak je collega lid

Deel dit bericht met je collega's, ook als ze (nog) geen lid zijn van CNV. Hoe meer leden we hebben, hoe sterker we staan. Nodig daarom je collega uit om ook lid te worden van CNV. Bij elk nieuw lid dat je aandraagt, ontvang je een digitale VVV cadeaubon. Het nieuwe lid betaalt de eerste 6 maanden € 24, dit is slechts € 4 per maand

Klik hier om je collega lid te maken

Johann Honders
CNV Onderhandelaar Metaal & Techniek
M: 06 30 20 51 36
E: j.honders@cnv.nl

Downloads