Eindbod Delpharm

Maandag 9 september zouden we het vierde cao overleg hebben om te komen tot een eerste cao bij Delpharm Meppel. In de vorige nieuwsbrief stond al dat het verschil tussen de cao-partijen nog heel groot was en het de vraag was of dit te overbruggen was. We hebben tijdens het 3de overleg aangegeven dat een 4de overleg alleen zinvol was als de werkgever de verwachting had dat er ruimte was om tot een onderhandelingsresultaat te komen.

In de week voor ons vierde overleg werden we als vakbonden uitgenodigd of we beschikbaar waren voor een tussentijds overleg via teams. In dat overleg heeft Delpharm aangegeven geen ruimte meer te zien in de onderhandelingen en dat men een eindbod zou uitbrengen.  Dit eindbod hebben we inmiddels ontvangen en daarop heeft Delpharm nog een toelichting gegeven maar dat heeft er niet toe geleidt dat het eindbod nog is aangepast. Aangezien dit de eerste cao voor Delpharm is, wil ik jullie nogmaals op het hart drukken dat een eindbod met een negatief advies aan jullie wordt voorgelegd ter stemming. Als jullie nu akkoord gaan weet je dan bij volgende onderhandelingen je als vakbond feitelijk met de rug tegen de muur staat en geen vuist kan maken richting de werkgever. 

De tekst van het eindbod tref je als bijlage aan bij deze mail. 

Goed om een aantal zaken in perspectief te zetten naar aanleiding van het eindbod. 

Looptijd in verhouding tot de loonsverhoging
Delpharm wil de cao graag laten aansluiten op het financiële jaar van Delpharm Frankrijk, dit betekent dat ze kiezen voor een looptijd van 15 maanden. Daar is op zich niets mis mee en voor ons ook best werkbaar alleen moet daar dan wel een loonsverhoging bij horen die klopt. Het beeld dat nu door Delpharm wordt geschetst is namelijk dat jullie ruim 3,75% op vooruit gaan als je snel het eindbod zou lezen. De waarheid is echter dat jullie over een looptijd van 15 maanden er niet 3,77225% bijkrijgen maar feitelijk is het 3,6%. Geen heel groot verschil natuurlijk maar het klopt niet, het gaat om het perspectief en gevoel dat de medewerkers serieus worden genomen want je wordt op het verkeerde been gezet. 

Wijziging beoordelingssystematiek artikel 1.5.2 en 1.5.4
In het eindbod komt ook het voorstel van de werkgever aan bod om de aanpassing van de wijziging van de beoordelingssystematiek met drie maanden wordt verlengd. Wij hebben aangegeven dat medewerkers die nog ruimte hebben om een stap te zetten na de beoordeling door deze langere periode waarvoor de beoordeling geldt structureel nawerkt en dus geld misloopt dat door de eenmalige vergoeding wordt gecompenseerd. Ook hierbij is er een verslechtering waarvoor Delpharm niet wil compenseren maar enkel kijkt naar de eigen portemonnee en niet wat goed is voor de medewerkers. 

Aanpassing merit systematiek bij de volgende cao!
Laatste punt wat nog jullie aandacht vraagt is de wens van Delpharm om de merit systematiek aan te passen. Dit is iets wat nu nog niet speelt maar na de stemming over dit eindbod wel op tafel gaat komen. Wij zijn niet enthousiast over het voorstel wat wij zien dit als een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor jullie als medewerkers bij Delpharm. Daarbij worden we als vakbonden buiten spel gezet om in de toekomst voor jullie belangen op te komen qua loonsverhogingen. Goed om nu al een signaal af te geven als leden dat ook jullie dit niet willen. Delpharm heeft natuurlijk altijd de vrijheid om met voorstellen te komen en we zullen je dan ook op de hoogte houden zodra er ontwikkelingen zijn op dit punt. 

Hoe nu verder? Sluit je aan!
Volgens mij is de impact van het eindbod duidelijk en ook hoe CNV aankijkt tegen het eindbod. We hadden graag tot een onderhandelingsresultaat willen komen maar dat is niet gelukt. Wat nu nodig is dat jullie nu een duidelijk signaal afgeven dat dit eindbod niet gedragen worden door de medewerkers. Roep ook je collega's op die nog geen lid zijn van CNV op om zich aan te sluiten als lid. Aanmelden gaat gemakkelijk via deze site Word vandaag nog lid van CNV | CNV - CNV.nl | CNV Daar kunnen ze ook teruglezen waarom het goed is om lid te worden. Samen staan we sterk en kunnen we een vuist maken tegen verslechteringen van jullie arbeidsvoorwaarden, in de cao!

Dit betekent wel dat je ook bereidt moet zijn om de werkgever waar nodig verder onder druk te zetten als het eindbod wordt weggestemd en de werkgever niet met een aanpassing van het eindbod komt. Dat is natuurlijk nog onduidelijk maar jullie moeten wel een eerste stap zetten met dat in het achterhoofd. Je ontvangt na deze nieuwsbrief een aparte mail waarmee je je stem kunt uitbrengen. 

Heb je vragen of opmerkingen neem dan gerust contact op of plaats je reactie op de cao-pagina Cao Delpharm - Chemie en Energie | CNV Vakmensen

Benieuwd naar jullie reactie. 

Hartelijke groet, 
mede namens Gerald Klement

Hank Oomkes
Bestuurder CNV

e: h.oomkes@cnv.nl

Downloads

Stel je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error