CNV-enquête over Werkdruk en Ouderenregelingen in het Openbaar Vervoer

Als vakbond blijven we ons inzetten voor betere arbeidsomstandigheden en het verlagen van de werkdruk voor al onze leden. Om deze doelen te bereiken, is het essentieel om inzicht te krijgen in jullie ervaringen en feedback met betrekking tot de recent ingevoerde cao-maatregelen op het gebied van werkdruk en ouderenregelingen. Lees hieronder verder en vul de enquête in.

Cao proces 2025

Afgelopen vrijdag 5 juli hebben cao partijen in het Openbaar Vervoer weer met elkaar om tafel gezeten. In dit overleg hebben we gesproken over het aantal medewerkers dat deelneemt aan het generatiepact of de RVU. Het blijkt dat het animo om gebruik te maken van deze regelingen erg verschilt per bedrijf. Verder hebben vakbonden en werkgevers gesproken over het aankomende cao-proces. En is er een eerste datum voor de nieuwe cao-onderhandeling gepland. Op 14 januari 2025 beginnen we met  onderhandelen voor een nieuwe cao voor jou! . Uiteraard zullen wij onze leden voor de start van de nieuwe cao-onderhandelingen vragen naar hun wensen voor de nieuwe cao. Er zal eind van dit jaar dus opnieuw een enquête aan jullie worden toegezonden.

Evaluatie cao-afspraken

Maar voordat we aan de nieuwe cao-onderhandelingen beginnen willen wij graag weten hoe jullie de huidige werkdrukmaatregelen ervaren. Sinds december 2023 zijn er namelijk diverse maatregelen van kracht geworden die gericht zijn op het verbeteren van de werkdruk en het gezond bereiken van de pensioenleeftijd van de werknemers in het Openbaar Vervoer. Deze maatregelen omvatten onder andere:

Verlengde pauzes: Diensten van meer dan 5,5 uur bevatten nu een pauze van 40 minuten. We willen weten of deze verlengde pauzes daadwerkelijk in jullie roosters worden ingepland en of ze helpen bij het verminderen van de werkdruk.

Vermindering van gebroken diensten: Het aantal gebroken diensten is teruggebracht We zijn benieuwd naar de impact hiervan op jullie werkdruk.

Daarnaast willen we ook graag jullie mening horen over de nieuwe 63+-regeling en de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die beide gericht zijn op het bieden van verlichting voor oudere werknemers.

Deelname aan de enquête is anoniem en de resultaten zullen worden gebruikt om de effectiviteit van de nieuwe cao-maatregelen te evalueren. De uitkomst van de enquête zal ook met de leden worden gedeeld. Daarnaast zullen de resultaten worden meegenomen in de cao-onderhandelingen van 2025.

Het invullen van de enquête kan tot 8 september 2024 

Klik hier om naar de enquête te gaan.

We rekenen er op dat jullie allemaal de enquête zullen invullen.

Praat mee

Heb je nog vragen? Laat ons dit dan weten. Je kan ook terecht op de cao-pagina waar je al onze eerdere nieuwsbrieven aantreft. Je kunt er meepraten en vragen stellen. Ga naar de cao-pagina Openbaar vervoer -   Cao Openbaar vervoer | CNV - Stads- en streekvervoer | CNV  en Multimodaal vervoer - Cao Multimodaal vervoer | CNV - Stads- en streekvervoer | CNV                                                     

 

Hanane Chikhi                                  Niels Rook                                         Sijtze de Bruine                 
Vakbondsbestuurder CNV                Vakbondsbestuurder CNV                Vakbondsbestuurder CNV