Cao Uitzend: Onderhandelingen cao 2025 gestart

De leden van CNV hebben in overgrote meerderheid ingestemd met de tussen-cao 2024 ABU en NBBU uitzendkrachten. Omdat ook andere bonden instemden is deze cao daarmee een feit. Via het ministerie van Sociale Zaken hebben cao partners inmiddels een zogenaamde Algemeen Verbindend Verklaring aangevraagd. Bij instemming geldt de gehele cao voor alle uitzendbedrijven en uitzendkrachten in Nederland. Inmiddels zijn we gestart met nieuwe cao onderhandelingen voor 2025.

SER/ MLT advies is basis voor de nieuwe cao
De cao voor uitzendkrachten moet verbeteren. Dat is een opdracht uit het SER/ MLT advies dat aan werkgevers en vakbonden in de uitzendbranche is gegeven. Naast de ‘marktconforme’ pensioenregeling die we al eerder hebben afgesproken moeten we nu als CNV en andere partijen invulling geven aan ‘gelijkwaardige’ arbeidsvoorwaarden. Gelijkwaardig heeft betrekking op collega’s die op een regulier contract werken voor een opdrachtgever. Er mag eigenlijk geen onderscheid zijn tussen arbeidsvoorwaarden ongeacht het contract dat je hebt.

Ingewikkelde puzzel
Sociale partners moeten nu invulling geven aan het woord gelijkwaardig, want wat is dat nu eigenlijk? Is dat helemaal gelijk of mogen er nog verschillen zijn zolang het totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden uiteindelijk dezelfde waarde heeft? Dit is een ingewikkelde puzzel want in de cao voor uitzendkrachten staan bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden die beter of slechter kunnen zijn dan bij de inlener (bijvoorbeeld 25 vakantiedagen, een vakantiebijslag van 8,33% en aanvullingen bij ziekte). In de inlenersbeloning ontbreken ook nog weleens elementen die een ‘vaste’ medewerker wel heeft, zoals bijvoorbeeld een winstuitkering, Maar hoe ken je deze toe als er maar een beperkte periode bij een opdrachtgever is gewerkt? Over bovenstaande en vele andere vragen zijn we in gesprek en hebben we de komende tijd vele afspraken staan.

Voor de zomervakantie klaar?
Uitzendwerkgevers doen altijd ontzettend moeilijk over hun ‘systemen’. Elke verandering die we in de uitzend cao willen doorvoeren heeft administratief tijd nodig. Daarom willen we eigenlijk voor de zomervakantie duidelijkheid hebben en een resultaat bereiken zodat in 2025 alle aanpassingen zijn doorgevoerd. In de uitzendbranche is er echter vaker meer tijd nodig geweest om een resultaat te bereiken dan we als CNV en andere vakbonden wilden. Hopelijk gaat het deze keer anders. We houden je op de hoogte!

Looncontrole
Heb je er weleens aan gedacht om een looncontrole te laten doen? Deze kan altijd zinvol zijn aangezien wij helaas nog steeds moeten vaststellen dat in vele uitzenddossiers fouten gemaakt worden in de beloning. Zeker bij bijzondere omstandigheden zoals bij ziekte (langer als 2 weken) is dit altijd verstandig. Mocht je interesse hebben in een looncontrole geef dit dan aan via h.stroek@cnv.nl. Wij nemen dan contact met je op voor de benodigde stukken voor de controle. Let op! Je kunt altijd een looncontrole laten doen, je krijgt de uitkomst en bepaalt zelf het vervolg. Wij gaan nooit zonder jouw uitdrukkelijke toestemming naar een werkgever met jouw dossier.

Vragen en/of opmerkingen?
Je kunt hiervoor terecht bij de vakbondsonderhandelaars van het CNV. Henry Stroek (06-22 45 21 95; h.stroek@cnv.nl) en ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnv.nl
06-13 20 41 12

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error