Cao-resultaat Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie

De vakbonden en de werkgevers in de Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie hebben een resultaat behaald voor de cao van 2024-2025. Er zijn ook afspraken gemaakt over het pensioen en het transitieplan naar het nieuwe pensioenstelstel. In totaal zijn er drie onderhandelingsrondes geweest om te komen tot dit resultaat.

In het cao-resultaat (als bijlage toegevoegd) zijn er afspraken gemaakt over de looptijd, loon, deeltijdregeling en pensioen. Hieronder een toelichting op deze onderdelen.

Looptijd

Het CNV wilde een looptijd van 1 jaar, vanwege de onzekerheid over de inflatie. De werkgevers hadden liever een langere looptijd. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen op 15 maanden voor de looptijd van deze cao. 

Loon

Vanwege de langere looptijd ligt er een hogere structurele loonsverhoging. Bij een looptijd van 12 maanden boden de werkgevers in eerste instantie 2% per 1 juni 2024 en 2% per 1 januari 2025.

Het resultaat dat nu er ligt is een loonsverhoging in twee stappen:
Per 1 juni 2024 met 3,0% structureel.
Per 1 januari 2025 met 2,6% structureel.

Deeltijdregeling

We hadden graag in de cao afspraken gemaakt over een generatiepact, specifiek een 80-90-100-regeling als recht. Helaas blijkt dit onhaalbaar. De werkgevers willen geen 80-90-100-regeling als recht afspreken, wat wij erg jammer vinden. Wij zijn van mening dat, om gezond je pensioen te halen, je als werknemer recht zou moeten hebben op minder werken naarmate je ouder wordt, met behoud van pensioenopbouw en zonder al te veel loonverlies.

De werkgevers zijn echter wel bereid om een deeltijdregeling van 80-80-100 als recht in de cao op te nemen. Dit houdt in dat je 80% werkt voor 80% van je loon met 100% pensioenopbouw. Je kunt hierop een beroep doen vanaf twee jaar voor je AOW-leeftijd. Wij hebben aangedrongen om dit mogelijk te maken vanaf 7 jaar voor AOW-leeftijd, de werkgevers wilden niet verder gaan dan 2 jaar voor AOW-leeftijd.  

Pensioen

Er is een pensioenafspraak gemaakt voor een nieuwe Bedrijfstakpensioenregeling onder de Wet Toekomst Pensioenen. Die regeling zal op 1 januari 2027 starten, de afgesproken parameters staan in bijlage A van het cao-resultaat. De nieuwe pensioenpremie wordt voor alle werknemers 27,8%, dat is gelijk aan de huidige gemiddelde sectorpremie. De franchise gaat dalen naar het fiscaal toegestane minimum, waardoor er iets meer pensioen wordt opgebouwd. Met de premie van 27,8% is er in de nieuwe regeling meer dan 60% kans dat na 42 jaar werken een pensioen van 80% van het gemiddeld verdiende loon wordt bereikt. Dat is een hogere kans dan bij de huidige regeling.

De gemiddelde pensioenpremie voor 2025 kan pas in oktober worden vastgesteld maar de verwachting is dat die ongeveer gelijk blijft op 27,8%. De maximale pensioenpremie blijft 31%.

We zullen een aparte bijeenkomst organiseren om je te informeren over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. 

Medewerkersbijeenkomsten

Wij willen je graag toelichting geven over het cao-resultaat. Daarom organiseren wij twee online bijeenkomsten via MS Teams. Deze vergaderingen vinden plaats op dinsdag 25 juni om 19.30 uur en woensdag 26 juni om 14.00 uur.

Stuur dit bericht door aan je collega's die nog geen vakbondslid zijn. Ook niet-leden zijn van harte welkom bij deze bijeenkomsten!

Link voor dinsdag 25 juni om 19.30 uur
Nu deelnemen aan de vergadering

Link voor woensdag 26 juni om 14.00 uur
Nu deelnemen aan de vergadering

Stemming

Na de medewerkersbijeenkomsten zal de stemming over het cao-resultaat worden geopend. Je ontvangt hierover binnenkort een apart bericht. 

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl
Samen staan we sterker!

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Klik HIER om direct naar de cao-pagina te gaan. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie in.

Alptekin Akdogan
Bestuurder CNV
M: 06 4162 9515
E: a.akdogan@cnv.nl 

Downloads