Extra informatie pensioen MITT

We krijgen vragen over de nieuwsbrief pensioen. Daarom hierbij nog kort de achtergrond en de oproep om te stemmen over het akkoord.

Door een wetswijziging in 2023 moeten ALLE pensioenregelingen in Nederland worden aangepast. Ook die van jou. CNV, andere betrokken vakorganisaties en de werkgevers willen dat de nieuwe pensioenregeling MITT zo dicht mogelijk bij de huidige blijft. Met hulp van deskundigen en het pensioenfonds MITT is er een transitieplan opgesteld. Daarin staat hoe we van de oude regeling gaan overstappen naar de nieuwe regeling.

Op 1 januari 2026 willen we de overstap naar deze nieuwe pensioenregeling maken. Dan zijn je huidige pensioenaanspraken omgezet naar jouw eigen pensioenspaarpot. Dat is ruim op tijd, want uiterlijk 1 januari 2028 treden in Nederland alle nieuwe pensioenregelingen in werking.

Transitieplan

In de afgelopen maanden hebben vakbonden en de werkgevers hard gewerkt aan een set regels, die jou in het nieuwe stelsel een zo goed mogelijk pensioen gaat opleveren zonder dat pensioen duurder wordt. Die regels liggen vast in het transitieplan voor de sector. Het plan beschrijft hoe we van oud naar nieuw overstappen.
In het transitieplan worden alle  keuzes, overwegingen en berekeningen vastgelegd. Ook staat erin beschreven hoe wordt omgegaan met opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenrechten. Wat in het transitieplan wordt opgenomen is deels wettelijk voorgeschreven. Daarnaast zijn er onderdelen, waarover de vakbonden en werkgevers– binnen de grenzen van de wet – afspraken kunnen maken.
Dit plan heb je met de eerdere nieuwsbrief ontvangen.

Wat blijft bestaan

Veel blijft bestaan: Pensioen blijft. Je werkgever blijft meebetalen aan je pensioen. Je blijft pensioen ontvangen zo lang je leeft. Als je overlijdt vóór je pensioendatum, krijgen je partner en jouw kinderen (tot 25 jaar) een nabestaandenpensioen. En als je arbeidsongeschikt wordt, kan je je pensioen voortzetten zonder volledige premiebetaling. En net als nu, krijg je straks ook ieder jaar een pensioenoverzicht thuisgestuurd. 

Wat verandert er

Je gaat straks een eigen pensioenkapitaal opbouwen in plaats van een ‘pensioenaanspraak’. Je krijgt als het ware je eigen pensioenspaarvarkentje. Daarin zit alle pensioenpremie die voor en door jou is betaald. Het pensioenfonds belegt jouw geld en zorgt voor een mooie opbrengst. Het meeste van die opbrengst is voor jou. Een klein deel wordt in de solidariteitsreserve gestort.
Je weet dus in de nieuwe regeling wel hoeveel geld je hebt gespaard, maar nog niet hoeveel pensioen je daarvoor gaat krijgen. Bovendien wordt je pensioenuitkering óók afhankelijk van beleggingsresultaten.

Om er voor te zorgen dat je pensioenuitkering straks niet te veel schommelt, hebben partijen gekozen voor een solidaire pensioenregeling met solidariteitsreserve

Alle partijen zijn positief over het bereikte resultaat. CNV legt het transitieplan dan ook met positief advies voor aan de leden. Vergeet niet om van de mogelijkheid tot stemmen gebruik te maken en stem voor 30 juni 23.59 uur.

Mocht je de mail met mogelijkheid tot stemmen niet hebben ontvangen, of vragen hebben, laat het weten via mail k.huntjens@cnv.nl

Vragen die al gesteld zijn, worden zo spoedig mogelijk beantwoord. 

Kitty Huntjens
bestuurder CNV
E: k.huntjens@cnv.nl
M: 06 47 82 68 77