Cao Textielverzorging van start met zicht op resultaat

In de voorbije weken is druk overleg gevoerd met werkgevers en vakbonden om te komen tot een nieuwe cao Textielverzorging. Deze ronde is door partijen gekozen voor een andere aanpak met een aantal informele verkenningen vooraf. Dit heeft geleid tot een voorlopig resultaat. Op 15 november is een vervolgoverleg gepland en wordt mogelijk een finaal akkoord bereikt.

26 oktober boden de werkgevers ons direct een stevige loonstijging aan. Een bijzonder serieus openingsbod, waaruit blijkt dat ze echt naar jullie hebben geluisterd en geen risico willen lopen op nieuwe acties. Pas aan het begin van de avond, na veel schorsen, kwamen we hier uit:
  1. In 1,5 jaar 3,6% loonsverhoging: 2,25% per 01-03-22. 1,35% per 01-03-23
  2. 1 cent extra reiskostenvergoeding in 2022 (is 0,3% loonstijging waard)
  3. De keuze voor werknemers om 2x 1,5% eindejaarsuitkering te verschuiven naar je loon (levert een plus van tenminste 0,34% op), maar niet verplicht dus!!!
  4. De afspraak om de cao helemaal te gaan vernieuwen: leesbaarder, eenduidiger en duidelijke afspraken (met de garantie dat niets verloren hoeft te gaan), waarbij er extra aandacht zal zijn voor het voorkomen van ziekte
  5. Voorlichtingstraject financiële weerbaarheid rond preventie schuldsanering
  6. Toegang tot werkvloer. Vakbonden mogen de werknemers bezoeken op de werkvloer

Cao-partijen werken dit verder uit. Op 15 november is de laatste onderhandelingsronde en denken wij dat we een akkoord te kunnen vastleggen.

Onze inzet is verbetering van het inkomen (behoud van koopkracht), waardering voor de werknemers, cao die past bij de sector.

Dat betekent ook dat de leden aan zet zijn. Houd je mailbox dus in de gaten rond 15 november!

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5160 1998
E: w.kruithof@cnvvakmensen.nl