Cao Textielverzorging is rond - STEM OOK!!!

Even leek het nog mis te gaan met jullie cao. De inflatie steeg van 2,7% in september naar 3,4% in oktober. Dus de afspraken die we vorige keer aan jullie voorlegden, werden ingehaald door de werkelijkheid. Daarom zijn we afgelopen maandag nog een keer aan de onderhandelingstafel aangeschoven.

Behoud koopkracht
Vakbonden willen alleen een afspraak maken die leidt tot behoud van je koopkracht. En ondanks alle economische tegenslag is dat gelukt. Wij leggen dit onderhandelingsresultaat positief aan jullie voor.

Het was niet eenvoudig om tot zo’n afspraak te komen, maar voor werkgevers was het duidelijk: ze wilden een akkoord en geen eindbod (met het risico van acties). En dus kon er bovenop het pakket van vorige keer afgesproken worden dat de looptijd van de cao verkort wordt tot 16 maanden EN dat er op 1 oktober 2022 een herfstbonus (met een mooi woord “gratificatie”) van 100 euro bruto betaald wordt aan iedereen langer dan 6 maanden in dienst (parttimers pro rato).

Partijen willen graag een cao-tekst die leesbaarder en duidelijker is en zonder het verlies van rechten.

Maar eerst leggen we het bereikte onderhandelingsresultaat aan je voor en vragen je om daarover te stemmen. We zetten de belangrijkste punten even voor je op een rijtje (in de bijlage lees je het hele resultaat):

LOON

  • Loonstijging 2,25% per 01-03-2022;
  • Bruto € 100,- herfstgratificatie per 01-10-2022 (bij langer in dienst dan 6 maanden op basis van fulltime dienstverband);
  • Loonstijging 1,35% per 01-03-2023.

REISKOSTEN

  • Reiskostenvergoeding 1 cent in 2022 (is 0,3% loonstijging waard).

 

 

EINDEJAARSUITKERING MINDER, LOON MEER

  • De keuze voor werknemers om 2 x 1,5% eindejaarsuitkering te verschuiven naar je loon: levert je tenminste 0,34% extra loon op.
    (Als je je eindejaarsuitkering wilt behouden, kan je dat voor 1 maart 2022 en voor 1 februari 2023 aan je werkgever laten weten). 

OVERIGE VERANDERINGEN

  • Voorlichtingstraject financiële weerbaarheid rond preventie schuldsanering
  • Toegang tot de werkvloer. Werkgevers geven de vakbonden om tijdens de pauze met de werknemers te kunnen overleggen;
  • Looptijd van 16 maanden (01-01-2022 tot 01-05-2023);
  • De afspraak om de cao helemaal te gaan vernieuwen: leesbaarder, eenduidiger en duidelijke afspraken (met de garantie dat niets verloren hoeft te gaan), waarbij er extra aandacht zal zijn voor het voorkomen van ziekte;
  • Vakbondscontributie blijft fiscaal verrekenbaar (dus betalen uit je brutoloon en daardoor een stuk goedkoper);
  • Werkgevers blijven een bijdrage betalen aan bonden, omdat ook niet-leden profiteren van de cao.

BIJLAGE
Wat dat in salaris betekent, kan je vinden in het rekenvoorbeeld in de bijlage. We gaan daarbij uit van een werknemer in loongroep 2 en van een werknemer in loongroep 3.
In de bijlage tevens de volledige tekst van het onderhandelingsresultaat.

BRENG JE STEM UIT
Breng voor 1 december 2021 12.00 uur je stem uit. Laat ons weten of ook jij het eens bent met genoemde cao-aanpassingen.

Breng HIER je stem uit! 

Ook niet-vakbondsleden kunnen stemmen, maar de leden van de vakbonden tellen mee voor de einduitslag.

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 19 98
E  w.kruithof@cnvvakmensen.nl

Downloads