Onderhandelingsresultaat Cao Huntsman afgewezen

De leden werkzaam bij Huntsman hebben in meerderheid het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao afgewezen. De belangrijkste reden is het ongenoegen wat er onder de niet-cao leden heerst over de loskoppeling van de cao.

Bijzondere situatie

Alle leden ook niet-cao’ers hebben het recht om ook hun stem uit te brengen over de cao. Dat is ook helemaal prima. Wat het bijzonder maakt is dat het eigenlijk niet om de inhoud van het resultaat gaat, maar om het feit dat Huntsman aangegeven heeft dat de koppeling van de niet-cao’ers met de cao losgelaten wordt. Daar gaat de cao natuurlijk niet over.

Zorgen herkenbaar

Niettemin nemen wij die zorgen serieus. Op zich hebben wij in onze cao voorstellen niet voor niets opgenomen dat wij een aantal Hay-loonschalen aan de cao wilden toevoegen. Keer op keer gaat Huntsman daar niet op in. Doordat Huntsman aangegeven heeft de cao niet meer te volgen voor de niet-cao’ers is de grens bij jullie bereikt. De volgende stap zou kunnen zijn dat dan ook voor andere arbeidsvoorwaarden gevolgen kan hebben.

Een welgemeende zorg was, wie gaat ons vertegenwoordigen bij de onderhandelingen over onze arbeidsvoorwaarden? Of de OR dat doet of de vakbond, dat maakt wel degelijk verschil in de ogen de leden. De roep dat de vakbonden die rol moeten invullen is duidelijk in ieder geval.

Hoe verder?

Wij gaan Huntsman aanschrijven over de redenen waarom het onderhandelingsresultaat is afgewezen. Dat doen we gezamenlijk met het FNV, want ook zij hebben het onderhandelingsresultaat afgewezen. De brief aan Huntsman is als bijlage toegevoegd. We hebben Huntsman gevraagd ons uit te nodigen voor een nieuw overleg om over de ontstane situatie te spreken.

Samen sterk, cao en niet-cao

Hoe Huntsman gaat reageren is uiteraard nog niet bekend. Wij hopen dat wij Huntsman kunnen overtuigen van het belang en de noodzaak om goede afspraken te maken voor de niet-cao’ers. Maar mijn inschatting is dat dit niet zomaar geregeld is. Dat betekent ook, dat willen we hier een succesvolle afspraak over maken, dan hebben we iedereen nodig. Wij gaan ervoor om ook de niet-cao’ers te vertegenwoordigen als het gaat om hun arbeidsvoorwaarden. En het liefst gaan julllie ook onder de cao vallen. Dat is voor iederen, ook de cao’ers het beste. Ik verwacht wel dat jullie je ongeorganiseerde collega overtuigen van de noodzaak om achter ons te staan. Nog steeds geldt samen staan we sterk. Je hoort mij niet zeggen dat er bij Huntsman slechte arbeidsvoorwaarden zijn, maar willen jullie dat je niet overgeleverd wordt aan de grillen van je werkgever. Dan zul je met elkaar een vuist moeten maken.

Heb jij ideeën hoe we collectief druk kunnen zetten, mocht dat nodig zijn, laat het ons weten.

Met vriendelijke groet, mede namens Johan Hovenga

Evert Jan van de Mheen

Vakgroepbestuurder

ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl