Nog geen hervatting cao-overleg Sappi Maastricht

Sinds de vorige nieuwsbrief is er in de wereld veel veranderd, maar bij Sappi is geen enkele voortgang gemaakt in het cao-traject.
Gezien de maatregelen die onze overheid heeft genomen in het kader van de bestrijding van het coronavirus is het nu ook beter om de cao-onderhandelingen op te schorten tot in ieder geval 1 juni. Tot die tijd is het niet geoorloofd om bijeenkomsten met de leden over een eventueel te bereiken onderhandelingsresultaat of een eindbod van de werkgever te houden. Wij hebben de directie van Sappi dan ook voorgesteld om pas weer aan tafel te gaan wanneer de overheidsmaatregelen beëindigd worden. Mochten we in juni verlost zijn van het vermaledijde virus, dan gaan we weer verder waar we gebleven waren. Uiteraard met als uitgangspunt dat de nieuwe cao met terugwerkende kracht op 1 april van dit jaar in werking treedt.

Waar waren we gebleven?
Het standpunt van de bonden over het laatste voorstel van Sappi is nog steeds ongewijzigd. Tijdens de ledenraadplegingen in januari hebben jullie ons massaal en unaniem te verstaan gegeven dat jullie twee onderdelen van de werkgeversvoorstellen volstrekt afwijzen. 162 Leden van de gezamenlijke bonden hebben laten weten geen ‘knip’ te accepteren tussen bestaande werknemers en nieuw aan te nemen werknemers. Geen verschillen dus in de arbeidsvoorwaarden van verschillende groepen Sappi-medewerkers. Niet in de arbeidstijden/adv-dagen en niet in de pensioenregeling. Verder hebben jullie toen al unaniem laten weten dat jullie geen verlenging van de arbeidstijd willen en geen adv-dagen willen inleveren. Kortom: tijd is voor jullie veel belangrijker dan geld.

Jullie willen niet werken in een bedrijf waarin twee soorten werknemers rondlopen. De medewerkers die al wat langer in dienst zijn, een beter salaris, arbeidsvoorwaarden en pensioen hebben, dan de medewerkers die net in dienst zijn getreden. Op die manier creëer je ongelijkheid op de werkvloer en kunnen jullie in een situatie komen waarin oud tegen nieuw wordt uitgespeeld.

De onderhandelingsdelegaties van de bonden hebben dat standpunt steeds op tafel gelegd wanneer de Sappi-directie weer kwam met voorstellen voor extra opkomstdagen, het inleveren van adv-dagen en het versoberen van de cao voor werknemers die in dienst gaan treden. En dat standpunt zullen we ook niet loslaten. Om die reden kunnen en willen wij geen voorstel van Sappi mét een knip aan jullie ter beoordeling voorleggen. Daarmee zouden wij volledig jullie mandaat negeren. Jullie zijn volstrekt duidelijk geweest op de ledenraadplegingen en daar handelen wij dus ook naar!

Voorstel Sappi
Sappi stelt aan de cao tafel dat ze het vertrouwen met het personeel wenst te herstellen en transparant communiceert. De praktijk is wat ons betreft weerbarstiger: achter de schermen vernemen wij dat Sappi nu draagvlak voor haar voorstellen tracht te realiseren door met menigeen, zelfs met boven cao-personeel en ondernemingsraad informele gesprekken te hebben.

Sappi is er nog steeds van overtuigd, dat ondanks deze knip tussen oud en nieuw personeel zij een heel goed pakket hebben aangeboden. Sappi heeft nu opnieuw voorgesteld om komende week (notabene met de voltallige ondernemingsraad als toehoorder) opnieuw te onderhandelen (via teleconferencing) over een pakket mét knip.

Voor ons is dit voorstel niet acceptabel: cao-onderhandelingen is een proces dat voorbehouden is aan cao-partijen: het is not done de gehele ondernemingsraad daarbij te betrekken. In onze cao-delegatie zitten liefst 4 OR-leden. Dat is ruimschoots voldoende.

Hoe nu verder?
Wat ons betreft zijn nu twee opties denkbaar:

- óf we leggen jullie een uitonderhandeld cao-resultaat zonder knip ter beoordeling na 1 juni aan jullie voor;
- óf Sappi komt met een eindbod met knip welke wij dan aan jullie ter beoordeling kunnen voorleggen, uiteraard vergezeld van een negatief stemadvies van de bonden.

Tenslotte wensen wij jullie allemaal een goede gezondheid toe en hopen dat het virus jullie en jullie naasten zal overslaan. Overbodig maar toch: houd rekening met die 1,5 meter afstand. Dat kan het verschil zijn tussen gezond zijn of zwaar ziek!

Zodra er weer nieuws te melden is, horen jullie van ons.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie van de bonden: vakbondsbestuurders Wilfred Jonkhout (FNV) en kaderleden Mick Coolen, Emile Rijvers, Jean Weijzen en Ralph Hamelers

Jean-Marie Severijns
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 21 60
E: j.severijns@cnvvakmensen.nl