Eindbod van Sappi, ledenraadplegingen volgen later

De directie van Sappi ziet af van verdere onderhandelingen onder de voorwaarden die wij aan die gesprekken hadden verbonden. Omdat ze niet aan die voorwaarden willen voldoen, leggen ze nu een eindbod neer. (zie bijlage)

Dat eindbod zullen wij uiteraard voorleggen aan onze leden. Dat doen we in gezamenlijke ledenraadplegingen die we zullen organiseren zodra de restricties op bijeenkomsten door de overheidsmaatregelen naar aanleiding van het corona-virus zijn opgeheven. Dat betekent dat we die bijeenkomsten in ieder geval niet vóór 28 april kunnen houden. Bovendien zijn de gevolgen van dit eindbod voor de toekomstige arbeidsvoorwaarden bij Sappi dusdanig groot en ingrijpend, dat wij een dergelijke raadpleging in een bijeenkomst willen doen en niet via een enquête onder de leden.

In die ledenraadplegingen hebben jullie het laatste woord. Wij zullen het eindbod van de werkgever toelichten en onze kanttekeningen daarbij plaatsen en met jullie in discussie gaan over de voor- en nadelen van de eindvoorstellen van de directie van Sappi Maastricht.

In het eindbod van Sappi zit nog steeds de ‘knip’ tussen het personeel dat al in dienst is en personeel dat in de komende jaren wordt aangenomen. Zo zal nieuw personeel in de voorstellen van de werkgever 12 dagen meer per jaar moeten werken zonder vergoeding en krijgen ze een veel mindere pensioenregeling dan het bestaande personeel. In onze ledenraadplegingen in januari hebben jullie massaal en unaniem dit soort ingrepen afgewezen. De onderhandelingsdelegatie heeft dat in de afgelopen maanden keer op keer uitgelegd aan de directie van Sappi. Maar die blijft stijfkoppig vasthouden aan dit voorstel. Vandaar dat we nu ook het eindbod met een uitdrukkelijk negatief stemadvies aan jullie voor zullen leggen.

In januari hebben immers 162 leden van de gezamenlijke bonden ons laten weten geen ‘knip’ te accepteren tussen bestaande werknemers en nieuw aan te nemen werknemers. Geen verschillen dus in de arbeidsvoorwaarden van verschillende groepen Sappi-medewerkers. Niet in de arbeidstijden/adv-dagen en niet in de pensioenregeling. Verder hebben jullie al unaniem laten weten dat jullie geen verlenging van de arbeidstijd willen en geen adv-dagen willen inleveren. Kortom tijd is voor jullie veel belangrijker dan geld.

Jullie hebben luid en duidelijk aangegeven niet te willen werken in een bedrijf waarin twee soorten werknemers rondlopen. De medewerkers die, al wat langer in dienst zijn, een beter salaris, arbeidsvoorwaarden en pensioen hebben en de medewerkers die net in dienst zijn getreden. Op die manier creëer je ongelijkheid op de werkvloer en kunnen jullie in een situatie komen waarin oud tegen nieuw tegen elkaar wordt uitgespeeld.

De overige voorstellen van Sappi in haar eindbod waren voor ons wel bespreekbaar. Echter we hadden nog wel een aantal punten waarop we verbeteringen wilden zien. Nu Sappi vasthoudt aan de knip en een eindbod neerlegt, komen we helaas niet meer toe aan gesprekken hierover met de directie.

We zullen in de ledenraadplegingen die we gaan organiseren, na het opheffen van de restricties van de overheid op dit soort bijeenkomsten, jullie voorzien van alle benodigde informatie, jullie vragen beantwoorden en met jullie in discussie gaan over (de onderdelen van) dit eindbod van de werkgever. Uiteindelijk is het dan aan de leden van FNV, CNV Vakmensen en ACV om een oordeel uit te spreken over dit eindbod.

Zodra we in staat zijn de ledenraadplegingen te organiseren, laten we jullie dat direct weten.

Namens de onderhandelingsdelegatie van de bonden: vakbondsbestuurders Wilfred Jonkhout (FNV) en kaderleden Mick Coolen, Emile Rijvers, Jean Weijzen en Ralph Hamelers

Jean-Marie Severijns
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 21 60
E: j.severijns@cnvvakmensen.nl

Bijlagen:
- Eindbod Sappi
- Nieuwsbrief " Hoe gaat het (verder) met jou als werknemer bij Sappi Maastricht?"


Downloads