Cao onderhandelingen Smurfit Kappa Corrugated

Gisteren heeft de derde onderhandelingsronde plaatsgevonden voor jullie nieuwe cao. Helaas heeft deze ronde nog niet tot een resultaat geleid. Wel willen we jullie vertellen waar we momenteel staan met elkaar.

Wij zijn de onderhandelingen gestart met een looneis van 8.5% over 2 jaar. Naast een forse looneis hebben we ook een aantal secundaire voorstellen ingediend die voor jullie van belang waren. Dit gaat onder andere over het dagvenster van de feestdagen, opnemen van TVT uren en het pensioengevend maken van de consignatietoeslag.

Voordat we inhoudelijk ingaan op de discussies aan tafel, is het goed om toe te lichten hoe de loonontwikkeling is geweest ten opzichte van de inflatie. Wij rekenen daarbij vanaf 2022.

Inflatie
2022: 10%
2023: 3.8%
2024 (voorspelling): 2.9%
2025 (voorspelling): 2.2%
Totaal = 18.9%

Loonsverhogingen
2022: 3%
2023: 8.8%
2024: 2.2%
Totaal = 14%

Sinds 2022 hebben jullie 14% loonsverhoging ontvangen, waardoor er nog een gat openstaat van 4.9% tot eind 2025. 

Waar staan we nu?
Vanuit Smurfit Kappa is er een loonbod gedaan wat neerkomt op 4.8% met een looptijd van 2 jaar.

Als vakbonden hebben wij een laatste voorstel gedaan voor 7%. Wij hebben hiervoor gekozen omdat wij ook graag rekening willen houden met de inflatie in 2026, omdat bij een tweejarige cao de cao deels in 2026 valt. De verwachting is dat de inflatie tegen deze tijd terug zal zakken naar 2%.

Het komt wel vaker voor bij jullie dat de loonsverhogingen pas in juli toe worden gekend. Het is tot nu toe onze inzet geweest om nu alvast afspraken te maken over een loonsverhoging in 2026, als we voor een tweejarige cao gaan. Alles wat je nu binnen haalt hoef je straks niet meer te doen. Een ander alternatief kan wat ons betreft ook zijn dat we de looptijd korter maken dan 24 maanden.

Op dit moment liggen we nog ruim 2% uit elkaar. Het is gisteren niet gelukt om dit verschil met elkaar te overbruggen. Het gat is momenteel nog te groot waardoor we besloten hebben de onderhandelingen op te schorten. Over de overige voorstellen zijn nog geen concrete afspraken gemaakt. Er is wel aangegeven dat we hier nog afspraken over willen maken. Eerst willen we kijken of we elkaar kunnen vinden met de discussie over de loonsverhoging.

Hoe nu verder?
We hebben besloten dat we alles even laten bezinken met elkaar en de onderhandelingen voor nu op te  schorten.

Afgesproken is dat wij binnen 2 weken een reactie van SK gaan ontvangen over hetgeen zij maximaal kunnen doen voor deze cao. Dit zal ook betrekking hebben op de overige voorstellen die wij hebben ingediend.

Zodra er nieuws is, zullen we dit met jullie delen. We hopen de komende weken duidelijk te krijgen waar de onderhandelingen toe geleid hebben.

Mede namens de kaderleden,

Rick Pellis
Bestuurder CNV
06 5120 2994
r.pellis@cnv.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error