Stem: Reparatie WW/WGA bij DJP - De Hoop

Bij DJP - De Hoop is ongeveer vier jaar geleden afgesproken, dat de WW en de loongerelateerde WGA verlengd wordt. Binnenkort moeten we in gesprek over een mogelijke verlening van deze regeling. Jij mag hierover je mening geven door te stemmen. Maak gebruik van de stemlink in deze nieuwsbrief.

Waar gaat het om?

Ongeveer vijf jaar geleden besloot het kabinet om de WW en de WIA te verslechteren. Voortaan kon je maximaal nog maar 24 maanden WW krijgen in plaats van 38 maanden jaar. Voor de loongerelateerde WGA geldt hetzelfde. De WGA is een uitkering voor mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn, die vergelijkbaar is met de WW. Maar ook voor mensen die korter recht op WW of loongerelateerde WGA hebben, krijgen een minder lang recht dan vroeger. Als je meer dan 10 jaar hebt gewerkt, heb je er al mee te maken.

CNV Vakmensen wilde dit repareren. Vakbonden en werkgevers hebben een constructie gevonden om dat te doen: de PAWW (private aanvulling WW en WGA). De Stichting PAWW voert de regeling uit. Het werkt zo:
•    Jij betaalt via je loonstrook premie. Die premie was in 2021 0,4%, en wordt in 2022 0,2% van je brutoloon.
•    Als je WW-uitkering afloopt, en je hebt nog geen werk gevonden, dan kan jij bij SPAWW een uitkering aanvragen. Die repareert je uitkering tot waar je voor 2016 recht op zou hebben (voor de loongerelateerde WGA geldt hetzelfde).
•    Elke vijf jaar moeten we beslissen of we doorgaan.
•    We moeten nu besluiten over de periode herfst 2022-herfst 2027.
•    De meerderheid van de CNV-leden besluit voor het hele bedrijf.

Stemming

De vorige keer hebben de leden van CNV Vakmensen niet ingestemd voor deelname aan de SPAWW. De leden bij FNV waren wel voor aansluiting en DJP- De Jong heeft gekozen om bij de regeling aan te sluiten op basis van een positieve uitslag bij het FNV. CNV Vakmensen heeft deze regeling toen niet ondertekend, wel was jij door het bedrijf gebonden aan de uitvoering en de inning van de premies en ben je zo deelnemer geweest aan de regeling de afgelopen jaren.

Nu heb je weer de mogelijkheid om je stem uit te brengen. Jij mag weer je eigen stem bepalen. CNV Vakmensen raadt je aan om voor te stemmen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Hoe meer bedrijven mee doen, hoe lager de premie. Zo helpen we elkaar. Daarnaast heb je inmiddels ook wat rechten opgebouwd, die je verliest wanneer de deelname aan SPAWW stopt. 

Uiteindelijk is het aan jou, breng uiterlijk 23 december hier je stem uit. Maak gebruik van de mogelijkheid om te stemmen, of je nu voor of tegen bent. Jij mag je mening geven en deze uitslag koppelen we terug naar DJP - De Hoop. 

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “Mijn CNV” op onze site https://www.cnvvakmensen.nl/mijncnv/ om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door. 

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar https://spaww.nl/werknemers/wat-is-de-spaww/ 

Contact

Heb je vragen over deze nieuwsbrief of je werk? Neem dan contact met mij op via: t.westerink@cnvvakmensen.nl 

Tamara Westerink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 20 29 91
E: t.westerink@cnvvakmensen.nl