2de cao-ronde Stora Enso de Hoop

Dinsdag 9 mei hebben wij weer met jullie werkgever gesproken over jullie cao. In deze nieuwsbrief lees je hier meer over.

 We hebben alle punten die jullie in de enquête hebben aangegeven verteld aan de werkgever. Jullie vinden het bod van de werkgever zeer mager. Termen als onacceptabel, denigrerend, minachting naar de werknemers, schandalig tot aan een trap in de rug worden genoemd. Het bod van de werkgever compenseert niet de huidige inflatie en het leven dat flink duurder is geworden.

Financieel zwaar weer 

Jullie werkgever reageerde begripvol. Helaas vertelde de werkgever ons ook in welke positie de Hoop momenteel verkeert. De Hoop verkeert in financieel zwaar weer. Dat zorgde ervoor dat we gisteren GEEN overeenstemming hebben kunnen bereiken over jullie nieuwe cao.
 
Wij hebben veel vragen gesteld; waar is de winst van vorig jaar gebleven? Hoeveel geld heeft de Hoop nog? Wat is Stora Enso van plan? Hoe zit het met jullie cashflow? Wat kost het loonbod? Waar wordt dat van betaald? De directie heeft geprobeerd de vragen te beantwoorden. 

Jullie mandaat (ondergrens)

Wij hebben een strikt mandaat van 10% van jullie meegekregen. Wij hebben aan het begin van de dag al aangegeven bij de werkgever dat wij niet van dit mandaat zullen afwijken. De werkgever heeft in de loop van de dag meerdere keren zijn bod bijgesteld. 

Maximale bod

Looptijd
12 maanden 

Loon 
* op 1 mei 2023 € 100,- bruto structureel voor iedereen in de schalen en de feitelijke lonen en 4% structureel voor iedereen. 

* op 1 oktober 2023 1% structureel 

Voorbeeld: saalris € 3500,- + € 100 op 1 mei = € 3600 bruto. Dat is een stijging van 2,86%. Daarnaast krijg je 4% op 1 mei 2023 en op 1 oktober nog eens 1%

Lagere salarissen profiteren meer van de € 100,- dan de hogere salarissen. Reken vooral voor jezelf uit wat dit betekent. 

Het levensfaseverlof voor de mensen  op of in dienst na 1 april 2012 wordt verdubeld 
Het saldo opgebouwd na 1 januari 2023 wordt verdubbeld. 

RAB
Gaat terug naar het oude niveau. 

RVU-regeling 
Wordt ongewijzgid gecontinueerd.

Uitloop loonschalen, opleidingsbudget en vrij op 5 mei niet akkoord bevonden. 

Hoe nu verder?

Zoals jullie lezen is dit bod beneden het mandaat dat jullie ons hebben meegegeven. De werkgever heeft aangegeven dat dit het maximale bod is en gaf aan dat hij zijn mandaat heeft bereikt.

Het leek ons niet verstandig om verder te praten. Door het verhaal van de werkgever over de financiële situatie hebben wij besloten om tussentijds naar jullie terug te gaan. CNV Vakmensen en FNV organiseren deze ledenvergaderingen gezamenlijk. Nu er nieuwe feiten en cijfers liggen hebben wij de werkgever gevraagd om de situatie zelf toe te lichten op de ledenvergaderingen. Robert Minnesma zal op onze uitnodiging aanwezig zijn tijdens het eerste deel van de vergaderingen. Na zijn uitleg zullen we het vervolgproces met jullie bespreken. 

De ledenvergaderingen vinden plaats op 23 mei. Jullie werkgever zal zelf de tijden communiceren, gezien de stops van de papiermachines. Jullie worden door je werkgever in de gelegenheid gesteld om de ledenvergaderingen bij te wonen. De ledenvergaderingen zijn open voor FNV & CNV vakbondsleden.

Tot dan! 

Namens de cao-delegatie, Gerben (CNV Vakmensen), Ashna, Henry, Robin, Dick (FNV). 

Sharon van Boxmeer 
Bestuurder CNV Vakmensen 

T. 06 28 86 65 12
E. s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl 

 

 

 

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error