Onderhandelingen Smurfit Kappa Parenco gestrand: directie brengt eindbod uit

Gisteren kwamen de delegaties van de vakbonden en de directie voor de vijfde keer bij elkaar om nog een laatste poging te doen om tot een cao-resultaat te komen. De directie maakte bij aanvang duidelijk dat er niet meer onderhandeld kon worden over het finale voorstel. Het voorstel dat gedaan werd was onvoldoende: onder het mandaat van beide bonden en repareert de inflatie niet. Wij hebben daarom geconstateerd dat we zijn uitonderhandeld. De directie bracht daarop een eindbod uit. In deze nieuwsbrief lees je er meer over.

Radiostilte

Dit overleg kwam na een periode van radiostilte vanuit de directie waar wij een flink chagrijn aan hebben overgehouden. Het overleg van 30 mei jl. werd op het laatste moment afgezegd. Ze zouden ons kort daarna terugbellen en dat is niet gebeurd. Daar hebben we directie stevig op aangesproken, dat het respectloos is naar jullie als medewerkers en niet acceptabel. Wij voelen ons aan het lijntje gehouden.

Eindbod dekt inflatie niet

Daarnaast is het eindbod van de directie onvoldoende om de inflatie van de afgelopen jaren te repareren. De gemiddelde inflatie in 2022 en 2023 bedroeg immers 10% respectievelijk 3,9%. Dat is in totaal 13,9%. Loonstijging van vorig jaar opgeteld bij het huidige loonvoorstel (8,8% + 3,1%) levert 11,9% op. 11,9% – 13,9% = -2%. Dat betekent dat jullie met dit loonvoorstel koopkrachtverlies zouden hebben.

Veel tijd gegeven, te weinig progressie

Onderhandelingsdelegaties zijn in totaal 5 keer bij elkaar geweest om over de nieuwe cao te praten. Wij zijn dit proces goed gestart, hebben meegedacht over oplossingen en maximaal ruimte gegeven aan de directie om met een beter voorstel te komen. Alle inspanningen ten spijt, want we zijn er op dit moment niet samen uitgekomen.

Hoofdlijnen van het eindbod van de directie:

  • Looptijd cao 12 maanden
  • Loonstijging van 3,1% per 1 april 2024
  • Indexatie van de collectieve bonusregeling
  • Kleine aanpassingen met betrekking tot Duurzame Inzetbaarheid en Consignatietoeslag
  • Voor het volledige eindbod: zie bijlage

Kaderleden van CNV en FNVgaan zich nu beraden over de vervolgstappen. Volgende week zullen we jullie nader informeren.

Cao-pagina

Als je vragen hebt, stel ze gerust. Klik hier om naar de cao-pagina te gaan.

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl 
Samen staan we sterker!

Kaj Gründemann
Bestuurder CNV
M: 06 8191 9717
E: k.grundemann@cnv.nl 

Mede namens de cao-delegatie CNV/FNV,
Bernhard Jonker
Bas Nieuwpoort
Remco van Kooten
Dino Djulbic

 

Downloads