Uitnodiging ledenraadpleging onderhandelingsresultaat sociaal plan Sappi, jij komt toch ook?

Na bijna een jaar onderhandelen hebben de gezamenlijke vakbonden (FNV, CNV Vakmensen en ACV) en Sappi Benelux een onderhandelingsresultaat bereikt over het Sociaal Plan dat de eventuele sociale gevolgen van de verkoop van Sappi Maastricht voor de werknemers moet gaan opvangen. Op dinsdag 17 en woensdag 18 januari zullen wij dit onderhandelingsresultaat ter beoordeling voorleggen aan de leden van de bonden.

Afzonderlijk stemmen

Alleen wanneer de aanwezige leden van de betrokken bonden in meerderheid akkoord gaan met dit onderhandelingsresultaat zullen die bonden akkoord gaan en is er een Sociaal Plan. De leden van FNV, CNV Vakmensen en ACV zullen op de bijeenkomsten afzonderlijk stemmen.

Onderhandelingsresultaten

De belangrijkste punten uit dat onderhandelingsresultaat zijn;

  • Alle werknemers van Sappi in Nederland vallen onder het beoogde Sociaal Plan, dus zowel voor de collega’s die blijven bij Sappi als voor de collega’s die overgaan naar de nieuwe eigenaar.
  • De looptijd van het beoogde sociaal Plan is twee jaar na de datum van de overname door de nieuwe eigenaar
  • Afspraken over de inspanningen om boventalligheid waar mogelijk te voorkomen en eventueel boventalligen elders in het bedrijf een functie te geven
  • Regelingen omtrent de arbeidsvoorwaarden bij het aanvaarden van een andere functie binnen Sappi of bij de nieuwe eigenaar
  • Regelingen om de overgang naar een andere werkgever voor boventalligen te vergemakkelijken
  • Een beëindigingsvergoeding voor eventuele boventalligen die onverhoopt niet aan ander werk kunnen worden geholpen. Die vergoeding bestaat uit de nieuwe transitievergoeding met een factor 2. Dat betekent dat de dubbele transitievergoeding zal worden uitbetaald. Berekening daarvan geschiedt aan de hand van duur van het dienstverband van de boventallige
  • De minimale transitievergoeding bedraagt 4 maanden (vier keer het bruto maandinkomen)
  • Financiële regelingen bij toename van de afstand woon-werkverkeer, noodzaak om te verhuizen e.d.

Het totale onderhandelingsresultaat zal besproken en toegelicht worden op de ledenvergadering. Daar is uiteraard ook ruimte voor vragen en discussie.

Ledenraadpleging

Het onderhandelingsresultaat leggen wij ter stemming aan jullie voor tijdens de ledenraadplegingen op:

  • Dinsdag 17 januari aanstaande, aanvang 12.15 en 14.15 uur.
  • Woensdag 18 januari aanstaande, aanvang 12.15 en 14.15 uur.
De ledenraadplegingen vinden plaats in de Commanderij of kantine A (staat aangegeven bij de ingand kantine). Iedereen is welkom, dus ook niet-leden van de bonden. Echter stemrecht hebben alleen leden van een bond. 

Namens de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen, FNV en ACV. Vakbondsbestuurders Wilfred Jonkhout (FNV), en Jos Poukens (ACV) en kaderleden Ralph Hamelers (CNV), Armand Somers (CNV), Emiel Rijvers (FNV), Jean Weijzen (ACV).
Rémy Biesmans
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2833 4284
E r.biesmans@cnvvakmensen.nl