Voorbereiding Cao Kartoflex start met enquête

Op 1 juli 2022 loopt de Cao Kartonnage en Flexibele Verpakkingen (Kartoflex) af. Er staan al data voor de onderhandelingen gepland voordat de cao afloopt. In de bijlage vindt je de concept- voorstellenbrief. Jouw mening over deze voorstellen vinden wij heel belangrijk. Kartoflex heeft in februari gezegd dat zij geen subsidie voor de vervroegd uittreden regeling zullen aanvragen.

Bij nieuwe onderhandelingen vragen wij altijd de leden om hun mening over de voorstellen. Het is jouw cao en jij hebt er belang bij. Dit jaar hebben we de cao zeer zorgvuldig doorgelezen op teksten en inhoud. Dit heeft al een flinke lijst opgeleverd.

MDIEU

Tot in februari waren we druk bezig om met de sector Kartonnage voorbereidingen te treffen voor een aanvraag voor subsidie over de volgende onderwerpen Duurzame Inzetbaarheid en Vervroegd Uittreden (MDIEU). Duurzame inzetbaarheid kent de onderwerpen Gezond en veilig werken, goed werkgeverschap bevorderen, een lang leven ontwikkelen en het ontwikkelen van de eigen regie van werknemers op en tijdens hun loopbaan.  De nadruk lag op de duurzame inzetbaarheid. De wettelijke regeling voor vervroegd uittreden op AOW niveau is lang niet voor iedereen financieel haalbaar, slechts 10% van degenen die er recht op hebben, maakt ook gebruik deze mogelijkheid in andere industrie sectoren.

Onlangs werden wij gebeld dat het bestuur van Kartoflex niet met de aanvraag van DIEU subsidie wilde doorgaan. Zonder overleg met CNV Vakmensen hebben zij zich teruggetrokken. Als reden gaven zij dat zij bang zijn dat er te veel mensen gebruik maken en dat herbezetting zeer moeilijk is. Wij hebben aangegeven dat het jammer is dat zij zich terugtrekken maar dat nu ook de weg voor de duurzame inzetbaarheid is afgesloten. Nu moeten alle initiatieven geheel door de sector worden betaald. Dit gaat ten koste van het sociaal fonds (FCB Verpakkingen).
Ook hebben wij gezegd dat wij toch met voorstellen komen voor een Regeling Vervroegd Uittreden. Regelmatig komen er telefoontjes of mailtjes van leden die hieraan toe zijn. Het bestuur van Kartoflex geeft aan dat de bedrijven er per individu naar zullen kijken. Er is dan geen recht maar een gunst en moet de werknemer er zelf om vragen en afwachten of  het wordt goedgekeurd. Nu moet iedere werknemer doorwerken tot de AOW gerechtigde leeftijd.

Cao-voorbereidingen

Graag willen we je mening weten over de voorstellen voor de cao.Vul daarom de enquête in:  Klik hier om meteen naar deze digitale enquête te gaan. We willen zo een beter beeld te krijgen of er gebruik wordt gemaakt van bepaalde regelingen in de cao. Voor veel van die vragen moet de werkgever toestemming vragen aan cao-partijen, we hebben echter geen vragen ontvangen. In de bijlage vindt je de voorstellenbrief. Hij is nu al lang maar wanneer je voorstellen hebt, mag je die aangeven. Wil je de vragen uiterlijk 20 maart 2022 invullen? Dan kan ik ze verwerken in de definitieve voorstellenbrief.

Onderhandelingen op 12 april

De eerste onderhandelingsdatum is gepland op 12 april 2022. Het beloofd een moeilijk en spannend onderhandelingstraject te worden. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen lid zijn van de bond. Praat met je collega’s en vertel ze dat een cao er niet vanzelf komt. Alleen met een sterke achterban kunnen we iets voor elkaar krijgen. Mocht je interesse hebben om bij de cao- onderhandelingen aanwezig te zijn, meld je dan aan via onderstaand emailadres of telefoon. Voor andere vragen en opmerkingen kan je daar ook terecht.

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen. Je kan meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen.  In deze fase kun je ook jouw ideeën voor de nieuwe cao plaatsen. Ook jouw collega's die geen lid zijn kunnen op de cao-pagina meepraten.

Hopelijk kunnen we een mooie cao afsluiten.

Jacqueline Kraan, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 2048 / j.kraan@cnvvakmensen.nl

Downloads