Onderhandelingen cao-kartoflex van start

In de afgelopen maanden hebben we twee keer onderhandeld over de cao-Kartonnage en flexibele verpakkingen. De standpunten zijn uitgewisseld, maar we zijn er nog niet uit. Op het punt van loon, beloning bij ziekte, overwerktoeslag in het weekend zijn er nog grote verschillen.

Op 25 september gaan we weer verder onderhandelen.

Zoals beloofd zijn we op tijd begonnen met het onderhandelen van de cao-Kartonnage en flexibele verpakkingen. De cao loopt af op 1 november 2019. De werkgevers hebben aangegeven dat de bedrijven het nog steeds moeilijk hebben en weinig of geen winst maken. Er zijn ook bedrijven waar het goed gaat maar dat is een minderheid.

De tekst van de cao is doorgenomen en daar zijn een aantal punten uitgekomen die tekstueel moeten worden verbeterd. Ook zijn er een aantal punten die beter moeten omschreven om aan wetgeving te voldoen. Dit zijn zaken zoals:

  • vastleggen dat de huidige cao een minimum cao is (afwijkingen alleen ten gunste van werknemer);
  • definitie van uurloon vastleggen (dat is 0.64% bij een 36-urige werkweek);
  • de sleutelfuncties in het functiewaarderingssysteem worden opnieuw beschreven en gewaardeerd;
  • er komt een aparte loonschaal voor medewerkers uit de Participatiewet, deze loonschaal voldoet aan de eisen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

We zijn het eens over de volgende punten:

  • duurzame inzetbaarheid budget per werknemer van 150 euro;
  • iedere werknemer kan vanaf 50 jaar gebruik maken van een financieel planningsgesprek, het Fonds Collectieve Belangen zal voor de uitvoering gaan zorgen.

We verschillen nog van mening over de volgende onderwerpen:

  • aanvulling van loon bij ziekte verminderen;
  • proef langer werken (op basis van vrijwilligheid) omzetten in een arbeidsovereenkomst van meer dan 40 uur per week;
  • afschaffen van alle leeftijdsdagen voor de oudere werknemer;
  • overwerkvergoeding in het weekend terug brengen naar 50% toeslag (is nu 100% na zaterdag 13.00).

Verder hebben de werkgevers een loonbod gedaan van 2 keer 1,5% in 26 maanden. Dit vinden wij een te lage loonsverhoging. De gemiddelde inflatie in Nederland ligt op dit moment op ongeveer 2,59%.

De werkgevers willen sommige rechten versoberen om een loonsverhoging te kunnen geven. Die loonsverhoging is minder dan de inflatie. We hopen dat in de zomer de werkgevers tot bezinning komen. Anders wordt het moeilijk om tot een cao te komen.

Het is belangrijk, om als onderhandelingsdelegatie te weten, hoe het in de bedrijfstak gaat. Geef het dan door op onderstaand emailadres. Heb je interesse om iets te doen voor de bond of heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via onderstaande contactgegevens.

Jacqueline Kraan,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06-51602048
E. j.kraan@cnvvakmensen.nl