Zwaar werk? Eerder stoppen! Kom 9 september naar de actie op Schiphol Plaza

Als je zwaar werk doet, moet je eerder kunnen stoppen met werken. Want veel mensen houden het zware werk niet vol tot hun pensioenleeftijd en eindigen dan noodgedwongen in de Ziektewet. Daarom voeren verschillende sectoren actie voor een goede en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen.

9 september: actie op Schiphol Plaza

Op 9 september trappen schoonmakers de landelijke actieweek af met een staking en bijeenkomt op Schiphol Plaza. Veel luchthavenwerkers hebben ook zwaar werk. Dus steun de landelijke acties en kom naar de bijeenkomst op Schiphol. 

Wat: Actie eerder stoppen met zwaar werk

Wanneer: 9 september, 14:00 tot 14.30 uur

Waar: Schiphol Plaza

Wat is er aan de hand? 

Zwaar werk kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn. Maar denk bijvoorbeeld ook aan nachtwerk. Er is nu nog een tijdelijke Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) die het financieel mogelijk maakt eerder stoppen met zwaar werk. De tijdelijke regeling loopt af en is nodig aan verbetering toe. Als de politiek niet snel de wet aanpast moeten ook mensen met een zwaar beroep doorwerken tot hun 68ste.

Dit is de inzet van vakbond CNV

- Een permanent verbeterde regeling voor vervroegd uittreden. Zwaar werk is namelijk structureel. De regeling moet dat dus ook zijn en niet aflopen.
 
- Laat werkgevers en werknemers samen bepalen wat zwaar werk is. Zij weten het best wat dit is. Dit voorkomt het doorvoeren van algemene regels en stimuleert maatwerk per cao.
 
- Laat pensioenopbouw doorlopen, ook als je eerder stopt met werk. Voeg de pensioenpremie toe aan het bedrag dat boetevrij mag worden uitgekeerd, zodat de pensioenopbouw doorgaat.

Politiek en werkgevers aan zet

Na talloze gesprekken met werkgevers en politiek is er nog steeds geen oplossing terwijl de tijd voor veel mensen met zwaar werk begint te dringen. Daarom voeren de vakbonden acties voor een goede regeling voor zwaar werk. Kom ook in actie voor een goede regeling voor mensen met zwaar werk!

De Regeling Vervroegd Uittreden blijft nodig, ook na 2025! - Regeling Vervroegd Uittreden | CNV

Erik Maas
Onderhandelaar CNV 
e.maas@cnv.nl 

Souleiman Amallah
Onderhandelaar CNV 
s.amallah@cnv.nl