Uitslag stemming Cao en Sociaal Plan Aspen & Biochem

Leden van CNV hebben in meerderheid hun stem kenbaar gemaakt: zij kunnen instemmen met de uitkomsten van de cao-onderhandelingen en het sociaal plan. De stemming bij het FNV laat eenzelfde beeld zien.

Dit betekent dat er overeenstemming is bereikt over de arbeidsvoorwaarden met een looptijd van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2025 en een sociaal plan met een looptijd van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2027.

Loon

Voor wat betreft de loonontwikkeling geven leden aan te kunnen leven met een loonsverbetering van 4 % die mede tot stand is gekomen door hiervoor 0,5 % loonruimte te onttrekken aan de voorheen 1% individuele loonsverhoging. Leden geven aan dat dit resultaat op dit moment acceptabel is gelet op de huidige transitie die is ingezet bij Aspen. De resultaten hiervan op korte en middellange termijn zullen zeker invloed hebben voor de cao-onderhandelingen in 2025.

Generatiepact

De afspraak over het verder uitrollen van het generatiepact over de gehele populatie vanaf 60 jaar geeft aan dat jouw werkgever waarde hecht aan het leveren van een bijdrage om op een gezonde wijze de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken. Wel dient er gewaakt te worden of dit niet tot een stijging van werkdruk kan gaan leiden en of herbezetting van vrijgevallen uren gewenst is.

Zwaar werk regeling (RVU)

De huidige RVU regeling (vervroegd uittreden), waardoor jij eerder kunt stoppen bij zwaar werk, loopt af op 31 december 2025.De RVU-vrijstelling duurt maximaal 36 maanden, dus de uitloop na 31 december 2025 ( de laatste datum waarop een regeling kan ingaan) is tot maximaal 1 januari 2028. CNV maakt zich sterk om ook na 31 december 2025 een RVU-regeling in stand te houden. Het laatste nieuws is dat deze week Minister van Hijum van Sociale Zaken mandaat heeft gekregen om met vakbonden en werkgevers het gesprek aan te willen gaan over een blijvende vroegpensioenregeling. In de cao is de intentie vastgelegd dat als de wetgever besluit de einddatum van 31 december 2025 te willen verschuiven naar een later moment dan zal jouw werkgever onder de huidige voorwaarden de regeling continueren.

Sociaal Plan

In vergelijking met het vorige sociaal plan ligt er een vergelijkbaar sociaal plan voor de duur van drie jaar. Dit betekent dat niet alleen de huidige reorganisatie bij Aspen hieronder valt maar ook evt. toekomstige reorganisaties die gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Hiermee is een mooi sociaal vangnet gecreëerd hoewel eventueel gedwongen afscheid moeten nemen nooit fijn is. Leden die boventallig worden verklaard en worden aangezegd kunnen ten alle tijden advies inwinnen bij CNV. Van groot belang is om bij een eventuele VSO (vaststellingsovereenkomst), ook wel beëindigingsovereenkomst, met jouw werkgever goede afspraken te maken over de beëindiging van jouw dienstverband. Dit heet ook wel ontslag met wederzijds goedvinden. Laat de aangeboden VSO altijd juridisch toetsen bij CNV of eigen rechtshulpverlener alvorens hier je handtekening onder te zetten! In de wet is een herroepingsrecht voorzien van 14 dagen om je te bedenken en de overeenkomst te herroepen.
Mocht jij bij deze reorganisatie geraakt worden wens ik je heel veel sterkte toe de komende tijd.

CNV-kadergroep

Wil je graag als CNV lid actief betrokken zijn bij het vakbondswerk neem dan even met mij contact op: a.huizinga@cnv.nl

Je cao online

Op de cao-pagina van Aspen of Biochem kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina Cao Aspen Oss | CNV

Maak je collega lid

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken. Zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! | CNV

Mede namens Erik ter Voert en Patty IJzermans
CNV-onderhandelingsdelegatieleden,

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV
06-5160 2032
a.huizinga@cnv.nl