Nog geen akkoord bij cao-overleg Covestro

De vakbonden en Covestro hebben ook bij het derde cao-overleg geen resultaat bereikt. Op onderwerpen als de loonsverhoging, verlenging van het sociaal plan en het buiten de cao plaatsen van de VS2 en VS3 schalen verschillen beide partijen nog van mening.

Op vrijdag 13 september stond het derde overleg op de agenda. Daarbij hebben de vakbonden een terugkoppeling gegeven van de ledenbijeenkomsten die voor de vakantie zijn gehouden. Ons verhaal was duidelijk. De leden van de bonden waren niet te spreken over de voorstellen die Covestro op tafel heeft gelegd en de manier waarop de werkgever alle punten van de bonden van tafel heeft geveegd. Daarbij is ook aangegeven dat de actiebereidheid groot is.

Nieuws bod
Covestro gaf bij de onderhandelingen wel aan te willen schuiven op loon. Het laatste bod van werkgever is 3% per 1 juli 2024. Dat is wat betreft de bonden nog te laag aangezien hiermee de inflatie nog niet eens wordt gecompenseerd. Ook gaf werkgever aan het Sociaal Plan te willen verlengen met 1,5 jaar. Aangezien de overname van Covestro door ADNOC steeds dichterbij komt, zetten wij in op minimaal 3 jaar.

VS2/VS3-schalen
Covestro wil de VS2- en VS3-schalen buiten de cao plaatsen. De werknemers die in VS2 & VS3 vallen kunnen hun huidige cao-arbeidsvoorwaarden behouden. Voor nieuwe medewerkers en medewerkers die promotie maken gelden echter wel de nieuwe voorwaarden, waaronder een hogere variabele beloning en geen loonsverhogingen uit cao-onderhandelingen.
Verder blijven alle arbeidsvoorwaarden die in de Cao zijn opgenomen van kracht, met uitzondering van de loonsverhogingen die bij de Cao-onderhandelingen worden afgesproken. Ook het sociaal plan en de pensioenregeling blijven van kracht.

Duitse druk
Het is duidelijk dat Duitsland aandringt op meer gelijkheid tussen VS2/VS3-medewerkers die wereldwijd samenwerken, omdat zij alleen in Nederland onder de cao vallen. De bonden zijn er voor het collectieve belang en zijn terughoudend voor een tweedeling die met dit voorstel kan ontstaan. Covestro heeft toegezegd de voorwaarden voor het buiten de cao plaatsen van VS2/VS3 samen met een werkgroep, inclusief de bonden, uit te willen werken. De bonden gaan met de medewerkers die het betreft in gesprek om de Covestro-voorstellen te bespreken. Val jij in de salarisgroep VS2 of VS3? Neem dan contact op met me.

Benefit-shop
Daarnaast zijn ook andere zaken besproken waaronder de uitbreiding van de benefit shop, Daarover gaat Covestro afspraken maken met de COR. Ook komt er een werkgroep voor het bespreken van de verlofregeling: TOR-regeling, uitbreiding verlofsparen en generatie pact (80-90-100 regeling).

Vervolg
De werkgever heeft aangegeven op dit moment aan het einde van haar mandaat te zitten. Daarom zal ze komende tijd gebruiken om terug te gaan naar het hoofdkantoor om te kijken of er extra budget is voor onder andere een beter loonbod. Op 1 oktober gaan de onderhandelingen verder.

Samen sterk
De moeizame onderhandelingen geven opnieuw aan dat het belangrijk is om een sterke achterban te hebben. Roep je collega’s die nog niet georganiseerd zijn daarom op om lid te worden. Want samen zijn we sterk.

Kom aan de onderhandelingstafel
Door omstandigheden zit ik momenteel ook zonder kaderlid aan de onderhandelingstafel. Dat is niet wenselijk. Ik moet kunnen overleggen met een lid over onderwerpen tijdens de onderhandelingen. Is dat goed voor onze leden? Zie ik iets over het hoofd? Wat betekent een voorstel concreet voor de mensen op de werkvloer? Wil jij me bijstaan bij de onderhandelingen. Neem dan contact op met.

Vragen?
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Dat kan via de mail of via jouw cao-pagina.

Ed Leunissen
bestuurder CNV
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnv.nl

Stel je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error