Mega-opkomst bij aftrap 48-uursstaking Metaal en Techniek

Gisteren, 27 juni, was de aftrap van de landelijke 48-uurstaking in de Metaal en Techniek. In Groningen, Rotterdam, Deventer, Alkmaar, Utrecht, Holtum, en Eindhoven kwamen duizenden stakers bijeen. Goed om te zien dat zoveel van jullie gehoor gaven aan onze oproep. Dank daarvoor! Het signaal naar de werkgevers is duidelijk: een goede cao metaal nu! Die boodschap hebben we ook door de lucht naar de werkgevers verzonden.

Maar liefst 3.600 medewerkers in de Metaal en Techniek schreven zich gisteren in voor de landelijke 48-uursstaking. Boos als ze zijn over het belabberde cao-eindbod van hun werkgevers, verzamelden ze zich donderdagochtend op zeven locaties door het hele land. Daarbij werden ze toegesproken door prominente leden uit de besturen van CNV en FNV. Bovendien vloog een vliegtuigje met een duidelijke oproep richting de werkgevers over de kantoren van de grote werkgeversverenigingen én over de stakingslocatie in Rotterdam. Werkgevers kunnen deze massale oproep simpelweg niet meer negeren. Dat zou echt een klap in jullie gezicht zijn.

Wat een energie!

Wij zijn dik tevreden over de opkomst en het verloop van de acties. We hebben 21 opwarmers gehad in de vorm van regionale 24-uursstakingen. Maar van actiemoeheid is beslist geen sprake. Wat veel stakers en wat een energie. Het zou goed zijn als de werkgevers inzien dat ze met jullie goud in handen hebben en dat ze jullie fatsoenlijk moeten belonen voor je tomeloze inzet. Jullie zijn loyaal, maar nu ook heel boos. Begrijpelijk als je zo wordt genegeerd. Genoeg is genoeg.

Piet Fortuin

De grootste opkomst van stakers was in Groningen, waar ongeveer 1.350 mensen bijeenkwamen. Ze werden onder andere toegesproken door CNV-voorzitter Piet Fortuin, die nog maar eens benadrukte dat een fatsoenlijke compensatie voor de achterliggende inflatie heel normaal is en dat in de meeste andere cao’s in Nederland daar wel gewoon afspraken over kunnen worden gemaakt.

Voedselbank

In Rotterdam, waar ongeveer 750 mensen zich verzamelden, had CNV een speciale actie voor de plaatselijke voedselbank aan de staking vastgeknoopt. Heel veel leden namen lang houdbare producten zoals rijst, pastasaus en soep in blik mee. Daarmee wilden ze laten zien dat ze er niet alleen voor zichzelf stonden, maar ook solidair zijn met Rotterdammers die het nog veel minder hebben. De actie leverde uiteindelijk bijna 4 volle kratten op die meteen zijn afgegeven aan de voedselbank Rotterdam. Die was daar heel blij mee. Complimenten naar de CNV-leden!

Werkgevers aan zet

Ook in Deventer (500), Eindhoven (350), Alkmaar (400), Utrecht (200) en Holtum (150) was de animo onder metaal-en-techniekmedewerkers om zich in te schrijven als staker groot. Fantastisch dat zoveel mensen zich verenigen voor één gezamenlijk doel. Duizenden collega’s die laten zien dat ze het cao-eindbod van de werkgevers volstrekt onvoldoende vinden. Die zich niet serieus genomen voelen en alleen maar willen dan dat ze gewoon hun boodschappen kunnen blijven betalen. Jullie hebben liefde voor de branche, maar die liefde komt maar van één kant. En dat moet ophouden. De werkgevers zijn nu overduidelijk aan zet.

Hoe nu verder?

We hebben helaas nog niets gehoord van jullie werkgevers. Met de vakantie is in aantocht is de kans groot dat we na de zomer doorgaan. Of dat met een akkoord is of een nieuwe stakingsdag, ligt niet aan ons. Wij zijn bereid om die goede cao metaal af te spreken, maar dan moet er ook echt een bod van de werkgevers komen dat ons kan overtuigen.

Win een JBL Box

In de zomer kan je nog steeds de ansichtkaarten en posters bestellen (de groeten met je eindbod). Stuur een mail naar actiemt@cnv.nl met je adresgegevens, en ze komen naar je toe. Deel ze vooral met je collega’s, maak ze lid en wie weet win jij een JBL Box! Bedankt!

Vragen?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via j.honders@cnv.nl.
Je kan ook terecht op de cao-pagina waar je al onze eerdere nieuwsbrieven aantreft. Je kunt er meepraten en vragen stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao Metaal en Techniek | CNV - Metaal en techniek | CNV  Heb je nog vragen over het hele traject?  

Johann Honders
Onderhandelaar CNV
M: 06 30 20 51 36
j.honders@cnv.nl