Heidelberg Materials - Nog niet aan verbetervoorstellen tegemoetgekomen

De onderhandelingen met Heidelberg Materials verliepen aanvankelijk goed op procesniveau. Echter liggen de verbetervoorstellen van de werkgever nog niet in lijn met onze verbetervoorstellen. Hoewel er bijvoorbeeld een kleine verbetering in de ploegentoeslag bij ENCI is gedaan, wordt dit in hetzelfde bod gekort door verplichte terugkomdagen.

Cruciale verbeteringen

Als een werkgever een cao van twee jaar voorstelt, verwachten wij als vakbonden dat er serieuze verbeteringen voor het personeel tegenover staan. Helaas ervaren wij dit nog niet zo. Cruciale onderwerpen, zoals een zwaar werkregeling (de mogelijkheid om drie jaar eerder te stoppen met werken), vaste contracten voor nieuwe medewerkers en rouwverlof, komen nog niet terug in het huidige bod. Een grote teleurstelling is de verslechtering van de re-integratiebonus in het tweede ziektejaar. Dit is voor ons onbespreekbaar.

Zwaar werk

Het plan om eerder te kunnen stoppen met werken vanwege zwaar werk, is volgens de werkgever niet mogelijk. De werkgever kan 'zwaar werk' niet definiëren binnen het bedrijf. Daarnaast geven ze aan dat ze het personeel niet kunnen missen en dat het nodig is om mensen langer te laten doorwerken. Dit is ook de reden waarom overwerk niet vrijwillig wordt gemaakt: iedereen is nodig om het werk gedaan te krijgen.

Waardering

Heidelberg Materials lijkt veel waarde te hechten aan hun personeel, wij hopen dit ook terug te zien in een volgend verbetervoorstel. Onderstaand het bod wat de werkgever nu gedaan heeft:

Voor 2024:

  • Vanaf 1 januari 2024: 3% loonsverhoging + €100 bruto per maand.
  • Woonwerk kilometervergoeding: 23 cent o.b.v. kortste route.
  • Ploegendienstpercentage naar 28,5%. Voorwaarde is wel dat er 10 verplichte terugkomdagen komen en flexuren niet meer van toepassing zijn.

Voor 2025:

  • Vanaf 1 januari 2025: 2,25% loonsverhoging + €50 euro bruto per maand.
  • Een verslechtering van de re-integratiebonus bij het tweede ziektejaar. De re-integratiebonus wordt beperkt tot maximaal 3 maanden compensatie, wanneer iemand voor 90% weer werkzaam is.

Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op of neem een kijkje op de cao-pagina

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl 
Samen staan we sterker!

Maarten Ritzen
Bestuurder CNV
M: 06 41629534
E: m.ritzen@cnv.nl 

Stel je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error