CNV leden stemmen vóór cao-akkoord Metaal en Techniek

CNV-leden hebben in meerderheid ingestemd met het cao-akkoord dat vakbonden en werkgevers deze zomer overeenkwamen in de Metaal en Techniek. Omdat ook de leden van de andere bonden en de werkgevers akkoord zijn, is de cao nu definitief rond. Een mooi resultaat. Verdere acties zijn dus ook van de baan.

81% van de leden heeft ingestemd met de het principeakkoord. Voor ons geldt dat we daarmee definitief akkoord zijn met de nieuwe cao. We zijn nu hard aan de slag om de nieuwe tekst te verwerken. Zodra de nieuwe cao gepubliceerd is, zullen we die ook digitaal met je delen.

Websitepoll

Direct na het principeakkoord lanceerden we naast de officiële ledenstemming ook een online poll waar iedereen op mocht reageren. De poll diende als eerste graadmeter om te zien hoe het akkoord zou vallen. Voor de duidelijkheid; deze poll was geen officiële stemming. Uiteindelijk bleek een meerderheid van de invullers van de poll negatief tegenover het akkoord staan.

Als CNV hebben we eerder aangegeven dat dit akkoord het maximaal haalbare is. Daar staan we ook zeker achter. We zien echter in de reacties veel commentaar op de hoogte van de loonsverhoging en op het feit dat er in dit akkoord weinig wordt gedaan voor de jeugd.

Loonsverhoging houdt inflatie bij

Kijken we naar de loonsverhoging en de inflatie, dan kun je zeggen dat verhoging de prijsontwaarding van de afgelopen jaren compenseert. Ook de cao-commissie heeft die mening. Tel je namelijk de loonsverhogingen van deze en de vorige cao bij elkaar op, dan kom je op een stijging van 21,1%. De inflatie over dezelfde periode is 20,9%. Hierin zit nog een onzekere factor aangezien de inflatie voor de toekomst lastig te voorspellen is. Daarom zijn we in de berekeningen uitgegaan van de afgeleide inflatie van het CBS.

Als cao-commissie hebben we dan ook geconcludeerd dat de lonen de inflatie bijhouden. Wel geldt dat de lonen pas achteraf de inflatie repareren. En ook is het zo dat loonsverhogingen in andere sectoren zoals de Metalektro iets hoger zijn dan in de Metaal en Techniek. Desalniettemin kunnen we voor nu stellen dat we met dit akkoord de inflatie repareren. Benieuwd naar de presentatie? Vraag die per mail op bij j.honders@cnv.nl.

Aantrekken van jongeren blijft punt van aandacht

Het tweede punt dat we terugkregen in de reacties van leden, is dat er in het akkoord te weinig wordt gedaan voor jongeren. Dit is en blijft iets waar we ons als CNV hard voor maken. De sector heeft jongeren nodig en die trek je alleen maar aan door ze aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aan te bieden.

Belangrijk dat meer mensen lid worden

De mening van jullie, onze leden, is voor ons het belangrijkst. Jullie hebben aangegeven in te kunnen stemmen met het principeakkoord, dus dat gaan we ook doen. Maar ook het sentiment uit de poll, die dus ook door veel niet-leden is ingevuld, is voor ons waardevol. Als zij willen meebeslissen is het belangrijk dat zij zich ook aansluiten. Immers, met hoe meer leden we zijn, hoe krachtiger ons signaal. Kom je collega’s tegen die het niet overal mee eens zijn, nodig ze uit om zich ook aan te sluiten. Dan beslissen ze ook echt mee.

De deal die er nu ligt mag er zijn was alleen dankzij jullie inzet en strijd mogelijk. Samen wisten we de werkgevers in beweging te krijgen. Samen zorgden we voor een cao die recht doet aan ons allemaal.

Maak je collega lid 

Deel dit bericht met je collega's, ook als ze (nog) geen lid zijn van CNV. Hoe meer leden we hebben, hoe sterker we staan. Nodig daarom je collega uit om ook lid te worden van CNV. De eerste 6 maanden betaalt het nieuwe lid slechts
€ 4 per maand. Bij ieder nieuw lid die jij aanbrengt krijg jij een cadeaubon van € 20. Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! | CNV - Vakmensen | CNV Vakmensen

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga naar jouw cao-pagina

Johann Honders
CNV onderhandelaar Metaal en Techniek
M: 06 30 20 51 36
E: j.honders@cnv.nl

Peter de Vries
Voorzitter CNV cao-commissie Metaal en Techiek

 

 

 

 

 

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error