CNV blijft ontwikkelingen rond verkoop Gist Extract door dsm-firmenich kritisch volgen

De vakbonden hebben vorige week opnieuw met de leiding van dsm-firmenich gesproken over de voorgenomen verkoop van de business Gist Extract en de sluiting van de productielocatie. We hebben daarbij ons ongenoegen uitgesproken over de gang van zaken rond dit proces. Vooral de communicatie naar de medewerkers vinden wij beneden alle peil.

De werkgever beloofde beterschap en zou beter gaan communiceren. Zo zou het bedrijf tijdens informatiesessies het sociaal plan beter gaan uitleggen. Dan zou ook een retentiebonus worden gepresenteerd aan het personeel. We hebben er bij dsm-firmenich bij deze bijeenkomst op aangedrongen om een extra financiële vergoeding in het leven te roepen om te voorkomen dat medemerkers massaal vertrekken. Werkgever wil het bedrijf immers tot eind 2025 openhouden.

Geen deal
Maar ook hier bleek dat dsm-firmenich nog steeds de zaakjes niet op orde heeft. Zo werd tijdens de presentatie in Delft tijdens de sessie gezegd dat de retentiebonus met vakbonden is afgesproken. Dat er hierover een deal zou zijn. Dat klopt NIET. Wij als bonden hebben een goed sociaal plan afgesproken. We hebben werkgever geadviseerd om met een extra bonus te komen omdat ze wil dat mensen nog anderhalf jaar blijven werken. Dat is een ADVIES van ons. De uitvoering ligt verder bij de leiding van dsm-firmenich. We hebben wel geadviseerd om de bonus eenvoudig en duidelijk te maken en hebben aanbevelingen gedaan. Met onze adviezen is nauwelijks iets gedaan. Het is aan dsm-firmenich om met een aantrekkelijke bonus te komen, zodat jij en je collega's nog anderhalf jaar willen blijven werken. Maar uiteindelijk bepaal jezelf of je tot aan de sluiting (met sociaal plan) blijft of dat je al eerder vertrekt.

Sociaal Plan
Wat we dus wel al eerder hebben afgesproken (en steeds hebben verlengd), is het sociaal plan. Het SP loopt tot 1 april 2026. Dit is een goed sociaal plan. Wij als bonden hebben het niet voor niets steeds verlengd. Het plan is nog gebaseerd op de oude kantonrechtersformule. Daardoor is het een regeling die veel gunstiger is dan de huidige wettelijke regeling. Voor ons is het belangrijkste dat er zorgvuldig en correct met jou en je collega’s wordt omgegaan.

Verkoop niet rond
In de communicatie van dsm-firmenich missen we ook de nuance. De werkgever doet voorkomen alsof de overname al een feit is. Maar eerst zal de COR/OR daarover advies moeten uitbrengen. De medezeggenschap kijkt naar de nut en noodzaak van de verkoop en de sluiting van de fabriek en zal daarover eerst een oordeel moeten vellen. Daarnaast moeten ook nog verschillende mededingingsautoriteiten, waaronder die in Europa, hun fiat uitspreken. Die autoriteiten kijken bijvoorbeeld of er geen monopolie positie ontstaat voor Lesaffre waardoor het bedrijf te veel macht krijgt in de sector. De autoriteiten kunnen zelfs de verkoop tegen houden of de kopende partij dwingen om onderdelen af te staan. Dus de verkoop is nog niet helemaal rond.

Samenwerking
De vakbonden gaan deze week ook met de commissie Pele, die namens de Centrale Ondernemingsraad COR kijkt naar de verkoop van Gist Extract, om tafel. De ontmoeting is georganiseerd op verzoek van de vakbonden. Wij als vakbonden, vinden het van groot belang om samen met de COR op te trekken. Bij de ontmoeting zullen we het gesprek aangaan over de voorgenomen verkoop van Gist Extract aan Lesaffre, maar ook over de voorgenomen sluiting van GPB. Wij willen weten hoe de werkgroep van de OR aankijkt tegen de verkoop en sluiting.

Meer duidelijkheid
Ook zullen we in gesprek blijven met dsm-firmenich. We willen meer duidelijkheid over de 21 medewerkers die mogelijk overgaan naar Lesaffre. Daarvoor moeten we in gesprek met dsm-firmenich om afspraken te maken over een overgangs-cao. Daarin moeten we afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden. Die arbeidsvoorwaarden moet de nieuwe eigenaar eerbiedigen. Toch zijn er een paar bespreekpunten bij een overname, zoals de optieregeling. Ook zijn er posities binnen het bedrijf waarover veel onduidelijk is. Maar eerst is de COR dus aanzet. Die moeten nog een advies geven.

Hulp
We zullen als CNV zoveel mogelijk de helpende hand toesteken. Voor juridisch advies bijvoorbeeld. Daarvoor kunnen jullie altijd terecht bij info@cnv.nl of telefonisch via het nummer 030 - 75 11 001. Je kunt ook veel informatie vinden op onze site cnv.nl. Ook kun je veel informatie vinden op onze site. Klik daarvoor hier.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan horen. Dat kan per mail of via jouw cao-pagina. Je kunt ook kaderlid Timo van de Berg bij GPB aanspreken.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnv.nl