Breng nu je stem uit voor de cao Basell

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen in onze nieuwsbrief hebben we met Basell een onderhandelingsresultaat bereikt. Op 19 juni 2024 hebben we twee ledenvergaderingen gehouden, waarin we uitleg en toelichting hebben gegeven op de inhoud van het onderhandelingsresultaat. Je kunt nu je stem uitbrengen over dit onderhandelingsresultaat via de stemlink onderaan deze nieuwsbrief.

Ledenbijeenkomsten 19 juni 2024

Tijdens de ledenbijeenkomsten kwam naar voren dat een aantal leden teleurgesteld zijn dat er geen afspraken gemaakt zijn voor een groep medewerkers die aan het maximum van de schaal zitten. We begrijpen dit en hebben tijdens de onderhandelingen er ook meermaals over gesproken, maar helaas was Basell er niet toe bereid. We hebben dit signaal opnieuw aan Basell afgegeven. Basell geeft aan om te kijken naar mogelijkheden voor de nieuwe cao. 

Ook hebben we Basell bericht dat de wens is om, mocht er een akkoord zijn voor een onderhandelingsresultaat vanuit de leden, er snel (bij de eerste salarisrun) over wordt gegaan tot uitbetaling van de loonsverhoging met terugwerkende kracht. Dit heeft Basell toegezegd.

Daarnaast hebben we met Basell besproken dat op basis van een berekening van het lab zij uitkomen op een ander aantal verlofuren dan Basell. Na berekeningen te hebben gedeeld, blijkt het aantal van 24 uur voor het lab juist te zijn. De toezegging is dat Basell aan de collega’s van het lab een toelichting zal geven op hun berekening ten opzichte van de berekening van het lab. Mocht nu uit het toelichtende gesprek met de desbetreffende medewerkers van het lab alsnog blijken dat de 24 uur niet juist is, dan zal dit door Basell aangepast gaan worden. 

Wat vinden vakbonden van het onderhandelingsresultaat?

Gezien het feit dat LyondellBasell de komende periode voor grote uitdagingen staat vanwege onder meer de last van concurrentie uit andere werelddelen en de focus/intern onderzoek naar de toekomst van LyondellBasell waar daarentegen de plant in Moerdijk het goed doet, zijn FNV/CNV en de kaderleden onderhandelingsdelegatie tevreden over de gemaakte afspraken met de loonsverhoging. We realiseren ons dat we naast een behoorlijke looneis een lange lijst aan secundaire arbeidsvoorwaarden hadden, die niet allemaal zijn behaald, maar desondanks wel weer stappen de goede richting opgezet. Wanneer je kijkt naar de petrochemiebedrijven, lopen jullie met dit resultaat goed in de pas qua loonsverhogingen.  

Stemmen over het onderhandelingsresultaat

Jullie, de leden, zijn nu aan zet en mogen vanaf vandaag tot en met 5 juli 2024 digitaal stemmen. Onderaan deze nieuwsbrief vind je de knop om te stemmen, deze is persoonlijk en kan maar één keer worden gebruikt. 

Lees voordat je gaat stemmen het onderhandelingsresultaat goed door, het onderhandelingsresultaat is toegevoegd als bijlage van deze nieuwsbrief.

Let wel:
  • Mocht een meerderheid voor het onderhandelingsresultaat zijn, dan wordt het onderhandelingsresultaat omgezet in een cao;
  • een stem tegen het onderhandelingsresultaat betekent dat je bereid moet zijn om collectieve actie te voeren om verbetering af te dwingen.

Hoe verder?

Na 5 juli 2024 is de uitslag bekend en zullen we dit verder met de onderhandelingsdelegatie kaderleden FNV en CNV bespreken, zullen we de werkgever de uitslag bekend maken en brengen we jullie op de hoogte van de uitslag en de mogelijke vervolgstappen. Houd dus de nieuwsbrief in de gaten, deze kan je ook teruglezen op onze cao-pagina.

Mede namens de gezamenlijke onderhandelingsdelegatie,

Gerard de Haan, Denise de Hek, Joeri Traats en Elsa van der Kraats namens FNV Procesindustrie,

Jack van Gelder en Ad Vermunt namens CNV,

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnv.nl

Downloads