Bonden: ‘Nog altijd geen zicht op akkoord over een permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling’

Vanaf zaterdagnacht volgt er een reeks stakingen voor een betere en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk. Dankzij de regeling kunnen mensen met zwaar werk nu nog eerder met pensioen. De regeling loopt binnenkort af en is aan verbetering toe, zodat mensen met zwaar werk ook écht van de regeling gebruik kunnen maken. FNV, CNV en VCP zijn nog niet overtuigd door de geluiden die de politiek tot nu toe heeft laten horen rondom de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zoals het zwaarwerk-pensioen officieel heet.

Nog niet voldoende

Minister Van Hijum maakte vorige week bekend dat hij een mandaat had gekregen om met vakbonden en werkgevers in gesprek te gaan over het verlengen van het vroegpensioen. Na woensdagavond bleek de afstand nog te groot om met vertrouwen te gaan onderhandelen. Medio mei verliep het ultimatum dat FNV, CNV en VCP het demissionaire kabinet hadden gesteld. De huidige regeling verloopt binnenkort en een beloofde structurele oplossing is nog altijd niet afgesproken.

Overal in het land acties en stakingen

Zaterdag start de geplande Actieweek Zwaar Werk met een nachtstaking in de Rotterdamse haven. Vervolgens zijn er de komende week op meer dan twintig plekken in het land acties en stakingen. Onder meer in het openbaar vervoer, de bouw, de industrie, de metaal, de schoonmaak, de zorg en bij de politie. FNV-penningmeester Piet Rietman: ‘We hebben met onze leden uit verschillende sectoren drie duidelijke eisen gesteld. Kabinet en werkgeversvereniging VNO-NCW zullen op die eisen in moeten gaan voor we kunnen gaan onderhandelen en pas bij concreet resultaat worden de stakingen en acties opgeschort.’

Voorzitter Piet Fortuin van CNV: ‘Het is onbestaanbaar dat in een rijk land als Nederland zoveel mensen moet doorwerken tot ze erbij neervallen. De handreiking van het kabinet om deze mensen tegemoet te komen, roept nog te veel vragen op. Hier kunnen we op dit moment niet mee akkoord gaan en daarom staat komende week in het teken van acties. Hopelijk helpen die om uiteindelijk te komen tot een goed akkoord.’

Nic van Holstein van VCP: ‘Het aflopen van de regeling geeft de nodige beroering in de achterbannen. Het probleem is urgent en vraagt om oplossing. Het is voldoende bekend waar onze pijnpunten liggen, het is aan partijen om daaraan tegemoet te komen.’

De eisen van de bonden

FNV, CNV en VCP voeren al geruime tijd actie voor de verlenging en verbetering van de Zwaar Werk-regeling:

  1. Een permanente regeling, zodat iedereen perspectief krijgt op eerder stoppen met werken, ook jonge mensen die net beginnen. Zwaar werk zal er altijd zijn. Of je nu drie, tien of twintig jaar voor je AOW-leeftijd zit.
  2. Een eerlijke verhoging van het bedrag: uit FNV-onderzoek blijkt dat het voor veel mensen financieel niet haalbaar is om nu aan de regeling deel te nemen.

Cao-partijen bepalen wat zwaar werk is: de regeling is bedoeld voor mensen met fysiek of mentaal zwaar werk. Werkgevers en vakbonden weten het beste waar zwaar werk gedaan wordt in een bedrijf of een sector. Laat die samen bepalen wie er voor de regeling in aanmerking komt.