Zo stop je eerder met werken

Denk je erover na of heb je hem al aangevraagd? Sinds dit jaar kan je in de metalektro gebruik maken van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). We vroegen Denise van den IJssel, financieel planner én specialist op het gebied van de RVU, naar tips en antwoorden over deze nieuwe regeling.

Wat is de RVU-regeling?

“De AOW-leeftijd schuift stap voor stap verder op. Dit betekent dat je langer moet doorwerken. De RVU-regeling geeft werknemers in zware beroepen de mogelijkheid om toch eerder te stoppen met werken. In de regeling voor de cao Metalektro is vastgelegd dat je maximaal 3 jaar voor je AOW-leeftijd kunt stoppen.”

Waarom zou ik gebruik maken van de RVU-regeling?

“Werken in de metalektro kan zwaar werk zijn. Fysiek of door ploegendiensten. Ik spreek werknemers die zeggen: ‘Toen ik jong was, was het gemakkelijk om iedere dag door te werken. De fysieke belasting heeft nu veel meer impact op mijn leven.’ Iedereen wil graag gezond met pensioen. Deze regeling geeft je dat extra zetje om die stap te kunnen maken. Zonder deze regeling, moet je alles zelf regelen.”

Hoe pak je het aan?

“Bereid je vooral goed voor. Als eerste moet je weten of je in aanmerking komt voor de regeling. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Zit er op het moment van uit dienst gaan tussen jouw leeftijd en de AOW-gerechtigde leeftijd 6 maanden tot max. 3 jaar?
  2. Verdien je niet meer dan 4.000 euro bruto per maand (excl. toeslagen) bij een voltijdsdienstverband en heb je geen andere vorm van betaald werk?

Is punt 2 niet van toepassing voor jou? Dan kom je nog wel voor de regeling in aanmerking als je voorafgaand aan je uittredingsdatum in een periode van 5 aaneengesloten jaren:

  • Minimaal 2 jaar regelmatig in ploegendienst of in consignatiedienst hebt gewerkt.
  • Of regelmatig een SAO-toeslag of vergelijkbare toeslag hebt gehad.

Kom je in aanmerking? Dan wordt het financiële plaatje belangrijk.

  1. Wat houd je netto over?
  2. Heb je financiële extra’s?
  3. Past het inkomen bij je levensstijl?

Deze financiële vragen hoef je zelf niet allemaal te beantwoorden. CNV Geldzorg heeft voor de sector eenspeciaal programma opgezet zodat jij bewuste keuzes kunt maken en weet waar je aan toe bent.”

Waar moet ik op letten?

“Maak je gebruik van de regeling, dan betekent het dat je volledig stopt met werken. Een klein baantje erbij nemen zit er dan niet in. Daarnaast bouw je geen pensioen op.”

Wat zijn jouw ervaringen van werknemers die eerder stoppen met werken?

“Het eerder stoppen met werken geeft je de mogelijkheid je leefritme aan te passen. Dat betekent dat je nu wél die wandeling van één uur per dag kunt maken. Hiermee werk je aan je eigen energielevel. Zodat je meer tijd én energie hebt voor andere dingen.

Ik sprak een werknemer die eerder stopte met werken en hierdoor veel meer tijd had om voor zijn partner te zorgen. Normaal betekende dit dat er veel mensen thuis over de vloer kwamen om te helpen. Nu kon hij grotendeels zelf de zorg op zich nemen. Dit gaf meer rust in huis.”

Is de RVU-regeling alleen iets voor “oudere” werknemers?

“Het is waar dat alleen werknemers op een bepaalde leeftijd gebruik kunnen maken van deze regeling. Waar het bij de RVU vooral om gaat, is het bespreekbaar maken van het onderwerp ‘wil en kan ik eerder stoppen met werken’. Dit is een vraag die ook belangrijk is voor alle andere werknemers. Want hoe eerder je begint met je voorbereiden, des te groter zijn de mogelijkheden. Voor elke leeftijd is vaak meer mogelijk dan je denkt.”

Binnenkort verzorg je een webinar over de RVU. Waarom raad je werknemers aan hier aan deel te nemen?

“De RVU alleen lost niet alles op. Het is daarom belangrijk om samen te kijken naar het totale plaatje. Dit gaat over je financiën en wensen. Wat vind je belangrijk? In dit webinar wil ik graag zorgen over je financiën wegnemen zodat jij bewuste keuzes kunt maken.”

“Wees je er daarnaast wel bewust van dat het om een tijdelijke regeling gaat. Je kunt je aanmelden tot 30 september 2025. Wat daarna gebeurt, weten we nog niet.”

Meer weten?

Meld je snel aan voor het webinar RVU-uitgelegd op 7 juni, van 19:30-20:30 uur. Tijdens dit webinar gaat Denise van den IJssel dieper in op deze regeling en wat de mogelijkheden zijn om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

Deelname voor werknemers in de metalektro is gratis. Meld je hier aan.