WAU en Bonusregeling over 2022 bij Fokker

We willen jullie even bijpraten over een aantal ontwikkelingen die spelen bij de Fokker vestigingen in Nederland. Het gaat om het conflict bij Elmo, de WAU, het invoeren van SAO-regeling, verandering van PDP .

Fokker Elmo conflict!

Met jullie directie hebben we een conflict over een extra “blijfbonus” voor personeel van Elmo dat van Hoogerheide overgaat naar Papendrecht. De leden bij Elmo hebben daar- inmiddels 7 dagen voor gestaakt en er is nog geen uitzicht op een oplossing. Dat wordt wel tijd vinden wij, maar jullie directie heeft vanaf begin mei niets meer van zich laten horen. Onvoorstelbaar dat jullie directie nauwelijks over de brug wil komen voor een gelijkwaardige regeling. Veel werknemers zijn de afgelopen maanden lid geworden en staan volkomen achter onze eisen. We bereiden dan ook nieuwe acties voor.

WAU over 2022 niet tot uitkering. Wel de bonus voor hoger management!

Er zijn nogal wat vragen gekomen van leden over het feit dat er over het jaar 2022 geen WAU-uitkering is gekomen, maar er wel bonussen zijn betaald aan de werknemers die daarvoor in aanmerking komen. We hebben aan jullie directie om duidelijkheid gevraagd en klik hier voor het antwoord vanuit de directie.

Wel komt er een uitkering van 500 euro netto in juli, zo hebben wij vernomen. Wat we weten is dat ongeveer 150 werknemers werkzaam bij de Fokker vestigingen in Nederland onder de bonusregeling vallen. En dat de bonusuitkering vaak hoger uitpakt dan de WAU-uitkering. Op de bonusregeling hebben wij als vakbonden geen invloed. Dat zijn individuele afspraken. Wel moet er een nieuwe WAU-regeling komen voor de komende jaren (2024 e.v.). Daar gaan we in het najaar over aan tafel. In de huidige WAU-regeling zit een mankement. Het valt namelijk niet te controleren wat het resultaat van de winst en cash positie is ten opzichte van het budget op deze twee weegfactoren. We krijgen namelijk geen inzicht in wat er gebudgetteerd wordt vanuit GKN Aerospace. De reden volgens de directie is, dat de board dit niet bekend mag maken omdat ze een beursgenoteerde onderneming zijn in de UK. Zoiets willen we niet meer terug zien als we onderhandelen over een nieuwe regeling. Met de kadergroep bereiden we onze inzet voor een nieuwe regeling voor en komen daar te zijner tijd bij jullie op terug. Want de leden stemmen uiteindelijk over het resultaat.

SAO-regeling

In Hoogeveen en Papendrecht zijn de afgelopen tijd door systeemhouder FME SAO-beschrijvingen gemaakt. SAO staat voor Systeem Arbeidsomstandigheden. Sommige werknemers ontvangen al sinds jaar en dag een SAO-toeslag. De hoogte van die toeslagen staan in de cao. Het gaat om drie tredes. Nu wil het geval dat de beschrijvingen lijken te leiden tot een lagere of geen toeslag meer. Jullie directie heeft voorgesteld om de toeslag af te bouwen voor het betrokken personeel dat hiermee te maken krijgt. Het gaat daarbij om best veel geld. Wij zijn het niet eens met deze afbouwregeling en onderhandelen met jullie directie over een betere oplossing. Het resultaat daarvan zullen we aan jullie voorleggen.

PDP

De directie heeft een voorstel gedaan om deze regeling te wijzigen. De COR (Centrale Ondernemingsraad) heeft hiervoor een instemmingsaanvraag gekregen. Het beoordelingssysteem gaat van vijf gezichtspunten naar drie, zo is het voorstel. Aan de beoordeling zit ook een beloning vast. Die beloning kan variëren van 0% bij onvoldoende tot 4,25% als je uitmuntend wordt beoordeeld.

Over de beloningstappen die je kunt maken bij de nieuwe beoordelingssystematiek onderhandelen we als bonden. Natuurlijk hebben we goede afstemming met jullie COR. We adviseren de COR dan ook altijd om pas in te stemmen als we eruit zijn over de beloning. Ook hierover ontvangen jullie meer informatie en kunnen jullie stemmen over een eventueel resultaat.


CNV Vakmensen
Arthur Bot, bestuurder
E. a.bot@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error