Voortgang Reorganisatie Collins Aerospace

In maart is de voorgenomen reorganisatie aangekondigd en zijn jullie hierover door jullie directie geïnformeerd.

Wat is er in de tussentijd gebeurd?
Wij hebben een paar gesprekken met jullie directie gevoerd over het onderhandelingstraject over een sociaal plan. Daarbij is uiteraard vaak gesproken over de nut en noodzaak van deze voorgenomen reorganisatie en dat de vakbonden nog steeds niet overtuigd zijn hiervan.

De ondernemingsraad is samen met hun adviseur reeds begonnen met het onderzoek naar de nut en noodzaak van deze reorganisatie. Wij hebben van de ondernemingsraad begrepen dat er momenteel interviews worden afgenomen met een aantal medewerkers van diverse afdelingen. Dit gaat nog enige tijd duren.

Advies Europese Ondernemingsraad
De Europese Ondernemingsraad (EOR) is gevraagd naar hun opinie m.b.t. het voorgenomen besluit. De Europese OR heeft haar bedenkingen geuit en is teleurgesteld over het voorgenomen besluit”.

Voorstel Sociaal plan
Zoals jullie weten heeft de directie een voorstel sociaal plan aan de vakbonden voorgelegd. Dit voorstel is volstrekt onvoldoende en is voor ons ook geen basis om hiermee verder te gaan. Naar onze mening is de voorgestelde reorganisatie ingegeven door een winstmaximalisatie. Er is, volgens ons, dan ook geen sprake van noodzaak voor deze reorganisatie en er dient dan ook een ander sociaal plan afgesproken te worden. Dit hebben wij in het tweede en het derde gesprek nadrukkelijk aan jullie directie aangegeven.

Vervolggesprek sociaal plan
Vandaag hebben wij opnieuw met jullie directie over het sociaal plan gesproken. Opnieuw hebben wij kenbaar gemaakt dat wij vasthouden aan het sociaal plan van 2011. De werkgever gaat hier niet in mee en blijft van mening dat zijn voorstel (d.d. 5 maart jl.) als uitgangspunt moet dienen. O.a. transitie vergoeding (2020) factor 1,5 (was 1,25). A.s. maandag (d.d. 8 juni) krijgen wij van de werkgever een toelichting op de gehele tekst.

Ledenraadpleging
We hebben, als gevolg van de Coronacrisis, helaas nog niet fysiek met de leden kunnen overleggen over de wensen voor een goed sociaal plan. We verwachten dat dit ook nog enige tijd zal duren. Er is al wel een aantal keren met onze kaderleden gesproken. Hierbij een aantal uitgangspunten voor een goed sociaal plan:

  • Een goede begeleidingstraject van werk naar werk
  • Een goede ontslagvergoeding
  • Een ruim budget voor een scholingstraject
  • Juridische vergoeding
  • Vrijwilligers vertrek regeling
  • Goede voorwaarden bij herplaatsing in andere functie (intern en extern)
  • Een goed vangnet voor de achterblijvers
  • ………………….

Dit zijn een aantal punten die wij willen inbrengen tijdens de onderhandelingen over het sociaal plan.

Mochten jullie nog aanvullende punten hebben dan horen wij die graag z.s.m. via de mail.

Maak je collega lid. Samen staan we sterk.

Met vriendelijke groet,

Mede namens de onderhandelingsdelegatie,

Peter van Steenis, kaderlid CNV,

Henk Jongsma CNV vakmensen (h.jongsma@cnvvakemsen.nl).