Verplichte verlofopname in coronatijd bij Gamko

We hebben van de directie van Gamko een voorstel ontvangen om de verlofproblematiek van begin dit jaar ten tijde van de Corona crisis op te lossen. Een serieus voorstel. Leden kunnen nu stemmen over dit voorstel!

Onduidelijkheid over op te nemen vrije dagen 
Aan het begin van de coronaperiode, alweer enkele maanden geleden, was er bij Gamko veel onduidelijk over het verzoek van de directie om 9 (ADV en vakantie) dagen op te nemen in een soort van verplichte bedrijfssluiting. Op grond van de CAO en de WOR kon dit niet. Dit hebben wij de directie en jullie laten weten. 
We hebben jullie niet zo lang geleden gemeld dat wij hierover met jullie directie gesproken hebben en dat we een voorstel afwachtten. Deze hebben wij kort geleden ontvangen. Het komt erop neer dat jullie wat dagen terug krijgen, dagen die wel met de benutting in de bedrijfsvoering moeten passen. Dit houdt in dat betaalde dagen die niet vrij opgenomen kunnen worden, in overleg met de OR worden vastgesteld. Je krijgt wel vier betaalde verlofdagen terug.

Het werkt als volgt. Je hebt de vrije dagen al eerder genoten en er komen wat extra vrije dagen bij die je alleen niet naar eigen keuze kan opnemen. Gezien de situatie vinden wij dit een redelijke tegemoetkoming, los van alle onduidelijkheid en geforceerde manier van doorvoering. Hieronder tref je het voorstel van de directie aan.

Voorstel compensatie ADV/vakantiedagen
Naar aanleiding van het overleg d.d. 15 juni 2020 tussen Gamko en vakbonden FNV en CNV is onderstaand voorstel uitgewerkt ter compensatie van de vraag om 9 dagen verlof/ADV op te nemen in de periode april 2020. 

Uitgangspunten

  • 4 dagen worden gecompenseerd bij een fulltime dienstverband, zijnde 32 uren;
  • deze uren worden in overleg met de OR in 2020 ingepland;
  • uren worden ingepland op dagen dat er verminderd werkaanbod is of als collectieve vrije dag voor de gehele organisatie;
  • overwogen wordt om een collectieve vakantie in december in te plannen naast de vastgestelde ADV kerstweek.

Spelregels

  • alle medewerkers doen mee aan deze regeling;
  • ook medewerkers die ziek waren in deze periode leveren 9 dagen in (uitgezonderd 2 langdurig/ernstig zieke medewerkers).

Stemmen
Wij vinden dit een redelijk voorstel en vragen jullie als lid te stemmen over dit voorstel. Klik hier om meteen digitaal jouw stem uit te brengen: stemmen kunnen jullie tot uiterlijk 1 juli 2020. Krijg je de nieuwsbrief per post dan kun je ondergetekende per e-mai laten weten wat je stemt. Wij vinden dit voorstel redelijk omdat zieken ook verlofdagen in die periode hebben moeten inleveren, zonder dat ze echt verlof hadden. Ze waren immers ziek! Overigens bouw je tijdens ziekte wel verlof op; vandaar dat wj dit voorstel redelijk vinden. Dank voor de steun en het melden!

Henk van Beers, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2035 2554 / E h.vanbeers@cnvvakmensen.nl