Verkennend gesprek vakbonden bij Bosch PT Schiedam

Op 23 juli 2019 waren wij door de directie uitgenodigd voor een verkennend gesprek over een mogelijke flexurenbankregeling. Hierbij was ook een tweekoppige OR-delegatie aanwezig en verder ook Letty van HR.

De directie (Neil) schetste de ontwikkelingen die zijn ingezet om de locatie Schiedam financieel te verbeteren. Operationele zaken zoals verbeteren planning, beter nadenken bij uitbesteden van werkzaamheden en niet onbelangrijk: het proberen de foutmarge sterk te verlagen. Dit levert volgens hem nu al een aantoonbare verbetering op maar ook al zou dit de gewenste opbrengsten halen dan nog blijft er een ‘gat’ over de eerste (bijna 6) maanden van een kalenderjaar ten opzichte van het tweede deel van het jaar tussen productie en inzet/verantwoorde arbeidsuren.
Hij beseft dat al 2 keer eerder een poging is gedaan om te komen tot meer flexibiliteit in beschikbare arbeidsuren en dat deze toen hopeloos zijn gestrand. Echter, hij heeft goede ervaringen met de implementatie in Bristol en zou toch nog een 3e poging willen doen in Schiedam. 

Wij hebben aangegeven dat communicatie in deze processen enorm belangrijk is, gevolgd door vertrouwen. Dit laatste kan worden gewekt door zo transparant mogelijk het proces aan te gaan. Daarnaast hechten wij een groot belang aan tijdige betrokkenheid en afspraken met de vakbonden over de eventuele voorwaarden waaronder zo’n regeling mogelijk in uitvoering gaat. Neil beseft dat heel goed en heeft het volgende toegezegd:
- dat hij communiceert eerst in het hele bedrijf dat hij erover denkt een dergelijke regeling in te voeren;
- hij stelt een werkgroep samen met vertegenwoordiging vanuit alle afdelingen om na te denken over de vorm van zo’n regeling;
- hij gaat met vakbonden (bestuurders en kaderleden) de onderhandelingen aan over de voorwaarden waaronder dit eventueel wordt geïmplementeerd;
- hij legt ook geen tijdsdruk op het proces maar vindt het bereiken van een resultaat met een groot draagvlak belangrijker dan de datum waarop het wordt ingevoerd. 

Op zich hebben wij aan het gesprek geen raar gevoel overgehouden omdat alles nog open ligt en het niet alleen voor het bedrijf maar ook voor de medewerkers positieve elementen kan bevatten. We zullen wel voorafgaand aan de onderhandelingen van de voorwaarden, goed moeten ophalen wat belangrijke zaken zijn om hierbij af te spreken en deze al dan niet digitaal uitvragen. Dit betekent dus voor alle duidelijkheid dat wij niet gaan onderhandelen voordat wij weten wat de mening van onze leden is! 

Letty zal alle documenten die in het verleden zijn geproduceerd rond dit thema naar ons mailen en Neil stuurt het uiteindelijk resultaat wat in Bristol is bereikt. 

Heb jij hier nog opmerkingen over? Trek dan aan de bel bij jouw vakbondsbestuurder. 
Namens Carl Kraijenoord, FNV Metaal,

Piet Verburg,
bestuurder CNV Vakmensen
E p.verburg@cnvvakmensen.nl