Update cao-onderhandelingen Philips: Philips openingsbod voelt als valse start.

Wij willen jullie informeren over de huidige stand van zaken rondom de cao-onderhandelingen met Philips. Helaas moeten we mededelen dat het overleg over een nieuwe cao is opgeschort. De reden hiervoor is dat het openingsbod van Philips onoverbrugbaar ver afstaat van de eisen die wij als vakbonden hebben gesteld.

Loonbod

Tijdens de onderhandelingen op 3 juli heeft Philips een loonbod gepresenteerd dat volgens hen is afgestemd op de Nederlandse arbeidsmarkt en de financiële situatie van het bedrijf. Het openingsbod van Philips staat helaas ver af van onze voorstellen.
Hieronder een samenvatting van hun bod:

  • Een loonsverhoging van slechts 2% bij een looptijd van 15 maanden van 1 juli 2024
    (1,6% op 12 maand basis)
  • Verbetering van de bonusregeling
  • Verbeteringen in regelingen voor reiskostenvergoeding, opleidingsbudget, aanvullend geboorteverlof, rouwverlof, en verlofregelingen.
  • Focus op 'modernisering' en 'standaardisering' van bestaande regelingen, zonder duidelijke verbeteringen voor medewerkers
  • Vier studies naar het WKR-budget, waar-je-werkt-vergoeding, salarissysteem inclusief variabel salaris, en werkdruk.

Onze reactie

De vier bonden hebben duidelijke voorstellen ingediend die gericht zijn op het verbeteren van jullie koopkracht. Ook hebben we mede naar aanleiding van de voorgenomen reorganisatie in Drachten, verbetervoorstellen ingediend ten aanzien van het centraal sociaal plan zoals een financieel vangnet bij interne herplaatsing in een lagere functie, een retentiebonus, en het opnemen van tijdelijke werknemers onder het sociaal plan.

Daarnaast hebben we onder meer voorstellen gedaan voor:

  • Verbetering van de werkdruk en werk-privébalans
  • Uitbreiding van het duurzame inzetbaarheidsbeleid
  • Invoering van een 80-90-100-regeling als minimumregeling voor generatiebeleid
  • Verhoging van de reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding
  • Invoering van een klimaatbudget voor medewerkers
  • Ondersteuning voor jonge medewerkers met studieschulden
  • Uitbreiding van het rouwverlof

Conclusie

Het huidige bod van Philips voldoet bij verre na niet aan de behoeften van onze leden en de bijdrage die medewerkers dagelijks leveren aan Philips. De kloof tussen het aanbod van de werkgever en onze eisen is te groot om op dit moment verder te praten.

Hoe nu verder?

We betreuren deze impasse, maar blijven vastberaden om een eerlijke en rechtvaardige cao voor alle Philips-medewerkers te bereiken. We zullen de komende tijd gebruiken om met onze leden te overleggen over mogelijke vervolgstappen. We roepen Philips op om met een significant beter bod te komen, zodat we de onderhandelingen op een constructieve manier kunnen hervatten.

Ledenvergaderingen na de zomervakantie

We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen en zullen direct na de zomervakantie ledenvergaderingen organiseren om de situatie te bespreken en vervolgstappen te bepalen.

Jullie steun en betrokkenheid zijn cruciaal in dit proces. Samen sterk voor een eerlijke cao!

Je cao online

Op de cao-pagina van Philips kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina: Cao Philips CNV

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken. Zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar www.cnvvakmensen.nl/werf-een-lid

Mede namens Ad van der Sande (CNV onderhandelingsdelegatie lid),

Arjan Huizinga

Bestuurder CNV

M 06-51 60 20 32

a.huizinga@cnv.nl